Evropský soud chce trestat za schodky rozpočtu

Evropský soudní dvůr přitvrdil postup proti rozpočtovým hříšníkům - Francii a Německu. Zrušil totiž loňské rozhodnutí ministrů financí EU, kteří oběma zemím prominuli vysoké rozpočtové deficity. Největším evropským státům tak hrozí vysoké pokuty.

Soud tak dal zapravdu Evropské komisi, která ministry žalovala z titulu strážce smluv a legislativy EU.

"Soud ruší usnesení, ve kterém rada nedbala řízení pro případ nadměrného deficitu a změnila doporučení, která dříve dala každé z obou zemí pro nápravu jejich nadměrného deficitu," uvádí se v rozhodnutí .

"Rada se nemůže odchýlit od pravidel stanovených ve smlouvě ani od těch, jež si sama vytyčila v příslušném nařízení EU o aplikaci Paktu stability a růstu a v proceduře pro případ jeho porušení."

Evropská komise prosazovala, aby Paříž a Berlín musely odstranit v předepsaných lhůtách už třetím rokem vykazovaný nadměrný rozpočtový deficit. Pokud by se tak nestalo, chtěla komise navrhnout Radě ministrů finanční sankce, jež mohou činit až půl procenta HDP.

Rozsudek by měl posílit postavení Komise a také upevnit autoritu paktu v době, kdy by rozpočtový schodek přesahující tři procenta HDP mohla mít už polovina z 12 zemí eurozóny.

Proti výroku soudu není odvolání. Dramatičnost rozsudku ale poněkud oslabuje skutečnost, že sama Komise se nedávno rozhodla zahájit revizi Paktu stability a růstu.

Po letní přestávce se chystá předložit změkčující návrh, který by umožnil zemím eurozóny překračovat strop schodku (3 % HDP) v době recese za podmínky, že v době růstu bude dodatečných prostředků využito především k nápravě stavu veřejných financí.

,