Evropa se po roce dočkala nižších úroků

  • 3
Po více než roce se Evropská centrální banka rozhodla pozměnit úrokové sazby. Všechny sazby snížila o půl procentního bodu, tu klíčovou na 2,75 procenta. Podle ekonomů může tento krok vdechnout stagnující evropské ekonomice nový život.

"Důkazy, že inflační tlaky slábnou byly přesvědčivější, a to také kvůli zpomalení hospodářského růstu. Naše rozhodnutí by mělo zlepšit výhled ekonomik v eurozóně," uvedl na tiskové konferenci prezident ECB Wim Duisenberg.

Nižší sazby pomáhají rozmachu ekonomiky tím, že umožňují firmám i domácnostem krýt investice z levnějších půjček. Na druhou stranu ale mohou přispívat k vyšší inflaci.

Duisenberg ale zároveň upozornil, že banka s největší pravděpodobností v nejbližších měsících sazby už dále nesníží. Opětovně také vyzval vlády členských států eurozóny, aby ekonomický růst podpořily nezbytnými reformami.

Evropská měna na zprávu reagovala nejprve mírným posílením na 0,985 eura za dolar, vzápětí však přišlo mírné oslabení na úroveň 1,001 eura za dolar.

"Koruna na krok ECB významně nereaguje, jisté známky posilování jsou však zřetelné. Aktuálně koruna zhodnocuje zhruba o dva haléře na 30,89 za euro. Každopádně se koruně prostor pro posílení nyní otevřel, zajímavé bude v této situaci sledovat reakci ČNB," uvedl krátce po oznámení verdiktu evropské centrální banky Radim Krejčí z Patria Finance.

Evropská centrální banka totiž srovnala sazby s úrovní, kterou nastavila koncem října pro tuzemský trh ČNB. Ta tehdy snížila základní úrokovou míru o čtvrt procentního bodu také na 2,75 procenta.

, ,