Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | foto: Jan Zátorský

Euro v roce 2010 můžeme stihnout, tvrdí Sobotka

  • 20
Ministr financí Bohuslav Sobotka začal tišit obavy z odkladu přijetí eura. V rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že pro zpoždění vstupu do eurozóny nevidí důvod. Jeho náměstek Eduard Janota přitom nedávno prohlásil, že bez výrazných rozpočtových škrtů je přijetí eura ohroženo.

„Já se domnívám, že se lze v letech 2008 až 2009 vrátit k plnění konvergenčního programu a že není důvod v tuto chvíli odsunout kvůli rozpočtu na rok 2007 přijetí společné evropské měny,“ řekl Sobotka Reuters.

„Ale určitě to bude ještě předmětem diskuse v sociální demokracii, předmětem koaliční debaty s lidovci a předmětem debaty s ČNB,“ dodal.

Podle náměstka Janoty by ale Česko muselo pro přijetí eura v lednu 2010 plnit maastrichtská kritéria už v polovině příštího roku.

„Česko zcela jistě v polovině roku 2007 nesplní maastrichtské kritérium deficitu veřejných rozpočtů k HDP, pokud se v legislativě a navrženém rozpočtu na rok 2007 neprovedou radikální škrty,“ prohlásil nedávno Janota.

Jakékoli výraznější úspory ale odmítl odcházející premiér Jiří Paroubek, jehož kabinet návrh rozpočtu pro příští rok připravil. „Pokud by se mělo sahat do nějakých sociálních výdajů, je lepší přijetí eura odsunout,“ řekl.

Předpokládaný celkový schodek veřejných rozpočtů by měl podle vládou schválené verze činit příští rok 3,8 procenta HDP místo 3,3 procenta, k nimž se Česko zavázalo Evropské komisi. Maastrichtské kritérium připouští 3 procenta HDP.