Zrušení norem by mohlo znamenat zhoršení kvality, obávají se některé státy. Ilustrační foto

Zrušení norem by mohlo znamenat zhoršení kvality, obávají se některé státy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

EU uvažuje o zrušení norem na „zakřivené“ banány

  • 137
Evropská unie by mohla přijít o jeden ze symbolů norem, které jsou terčem časté kritiky. Jedná se o standardy upravující kvalitu jakostních banánů - podle nich nesmí být "znetvořené ani anomálně zakřivené". Kritici EU "zákaz zakřivených banánů" v minulosti využili v protievropských kampaních.

Evropská komise nyní uvažuje o zrušení těchto standardů. Nejde přitom pouze o banány, ale také o okurky či mrkev. Nikdo přitom "pokřivenou" zeleninu nezakazoval, nemohla se ale prodávat ve výběrové jakostní třídě.

Zrušení ovšem nebude tak snadné, některé státy jsou spíše pro zachování předpisu. Obávají se, že zrušení norem by vedlo k podstatnému zhoršení kvality nabízených zemědělských produktů na pultech obchodů.

Otázka rušení norem pro kvalitu ovoce a zeleniny je i jedním z bodů dnešního zasedání ministrů zemědělství Evropské unie.

"Nevím jestli si vzpomenete jaká situace nastala před osmi lety, kdy se najednou v obchodech objevily méně kvalitní potraviny, co se týče ovoce a zeleniny. Tomuhle jsme chtěli zabránit," řekl během jednání ministrů náměstek českého ministra Stanislav Kozák.

,