Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Dobíječky už jim nestačí. Energetické firmy se vrhají na prodej elektroaut

Před pár lety se energetické firmy vrhly na stavbu dobíjecích stanic pro elektromobily či fotovoltaických panelů na střechách. A teď postoupily o krok dál. Chtějí prodávat elektroauta drobným klientům.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V Číně už mají elektroauta za hubičku, ať je tady prodávají také tak a bude po problémech. Celé odvětví se rozjede samo, bez dotací a pokrytectví.

0 0
možnosti

Dokud nebudou baterie levnější masově se elektroauta prodávat nebudou. Jestliže cena baterií tvoří asi 40% ceny auta a po 8 letech je třeba koupit nové, je to nejen neekonomické, ale i neekologické. Navíc jak se budou prodávat ojetiny s vyhlídkou, že brzo bude třeba investovat další statisíce do baterií?

0 0
možnosti

Energetické firmy se vrhají na prodej elektroaut, plynaři podporují auta na plyn a dealer Vám prodá první dávku se slevou. Logický krok, každý se snaží vytvořit poptávku po svém zboží.

0 0
možnosti

Dotace. Ty peníze musí někomu sebrat. Možná školství, kultura, obrana atd. nevím. Co je dotované je navíc o 50% dražší. Viz ty EV. Navíc se tím podporuje jen neužitečné podnikání.

3 0
možnosti

Nie sú dotácie ako dotácie. Dotácie na elektromobily sú D O Č A S N É (viď USA a Čína, kde sa už znižujú) a slúžia na podporu novej technológie v jej začiatkoch. Na rozdiel od dotácií v poľnohospodárstve.

Zaujímavé, že dotácie na pár stoviek elektromobilov vám vadia. Ale skutočnosť, že milióny motoristov len u nás musia ročne platiť o tisíce korún viac len preto, že sa nejakí arabskí šejkovia dohodli na zvýšení ceny ropy, vás necháva úplne chladným...

Keď už kvôli ničomu inému, tak aspoň kvôli tejto skutočnosti je užitočné podporiť novú technológiu. Prečo "cpat peníze do chřtánu" arabských šejkov, ktorí za tieto peniaze potom napr. podporujú stavbu mešít a terorizmus v Európe?

Napadli vás niekedy aj tieto súvislosti, alebo len donekonečna opakujete slovo dotácie ako pokazený gramofón?

0 0
možnosti

Je nesmierne zaujímavé byť súčasťou dejín, keď sa jedna dôležitá technológia nahrádza inou. Skúsenosti z dejín hovoria jasne: vždy existuje u podstatnej časti ľudí k novej technológii odpor.

Keď sa niekedy v polovici 19. storočia začali stavať koľajnice pre vlaky, tak bol medzi sedliakmi proti tomu veľký odpor. Že im rozdelí polia a oni sa na ne nedostanú, že im "pekelný stroj" podpáli od iskier úrodu a podobne. Vrcholom boli doboví vedeckí "experti", ktorí vypočítali, že osobná preprava na vlakoch je nemožná, pretože pri rýchlosti 50 km/h a viac by sa ľudia pod náporom vzduchu jednoducho zadusili... :-)

Keď Henry Ford žiadal nejakú veľkú banku o pôžičku na stavbu svojej továrne, tak mu jej riaditeľ povedal, že budúcnosť dopravy nie je v zapáchajúcich autách, ale v koňoch... :-)

Všeobecne známe sú prípady, kedy sedliaci v 2.polovici 19.storočia rozbíjali prvé motorové mlátičky.

"Experti" IBM (vtedy najväčšieho výrobcu počítačov na svete) niekedy koncom 70. rokov tvrdili, že predstava, že každá rodina bude mať svoj vlastný počítač, je úplný nezmysel. Podľa týchto "expertov" pre celé USA bude stačiť 5 veľkých počítačov... :-)

Jeden by tomu neveril. Ale keď teraz číta úvahy podobných "expertov" o tom, že budúcnosť dopravy je vo fosilných palivách a že elektromobily sú nezmyslom, tak to už začína dávať celkom dobrý obraz o tom, ako sa dejiny stále opakujú.

Pred pár dňami v nejakom "odbornom" článku istý "expert" tvrdil, že na výrobu elektromobilov treba obrovské množstvo elektriny. Konkrétne na 50 kilowatthodinovú batériu treba 50 megawatthodín elektriny, t.jest 1.000 kWh na výrobu 1 kWh batériovej kapacity. Ako k takým hausnumerám došiel, samozrejme v článku neuviedol...

0 6
možnosti

P48e62t30r 27B55á26č72a

4. 4. 2019 15:34

tyhle hrusky a jabka tu zas dlouho nebyli :-)

1 0
možnosti

P41e25t42r 71B94á26č32a

4. 4. 2019 15:24

Me by jenom zajimalo, jestli tahle masirka elektroherek co nikdo nekupuje je jenom blabol od medii, nebo si ty firmy fakt mysli, ze jim tohle bude nekdo kupovat.

0 0
možnosti
Foto

Jen pockejte. Staci chvile, kdy se elektrohyby rozsiri a vypadne spotrebni dan z paliv. ;-) To zacnou elektroauta dotovat jine nesmysly.

0 0
možnosti

Holt to budou muset lidi nahradit chlastanim a kourenim.

1 0
možnosti

všem co by zajímalo, proč se s elektroauty nejezdí už 30let, doporučuji tento dokument o projektu GM z devadesátých let v USA... https://vimeo.com/172469917

1 0
možnosti

Líbí se mi, jak říkají že se elektromobil profiluje jako malé městské autíčko na nákupy... ale k jejich nákupu cenovým zvýhodněním podporují podnikatele... krapet nesmysl. Nicméně to asi odráží automobilovou realitu česka. Nové auta si kupují jen podnikatelé utiskovaní eet a placením daní, zatímco běžní zaměstnanci si užívají výhod nemocenské a zákoníku práce a tak musí strpět to, že mají pouze na 10 let starý ojetiny po němcích...

3 1
možnosti

Ono je to celkove zmatene tim jak se snazi cokoliv skatulkovat. S dojezdem 120 - 200km je to auto pro bezne denni vyuziti s vyjimkou delsich cest, kde by byla potreba rychlo nabijecka (holt v tomhle jsou e-auta podobne jako benzinaky na zacatku sve doby, kdy se kupovalo palivo v lekarne) a na druhou stranu tu mame podnikatele, kteri vyuzivaji e-auta v pripade e-dodavek a dorucovani po meste (kdy je to prakticky mestke auto/dodavka). Ale zda se mi ze mate rozhodne pravdu v tech ojetinach, malokdo si dneska kupuje nove auto, mozna jeste tak nekdo sahne pro leasing.

1 0
možnosti

Takove nenavisti vucim e-autum :( to je vsichni mate, ze vite ze je to tak hrozne? Znam zatim jen 2 lidi co ho maji, a od nich jsem zadne stiznosti neslysel.

4 2
možnosti

nejlepší jsou názory lidí, kteří si stejně nové auto nikdy nekoupí a na nákup nových aut nemají vliv

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Plynu v Evropě vládne Equinor. Jednu závislost jsme vyměnili za jinou, sílí hlasy

13. května 2024

Klíčovým dodavatelem plynu pro evropské odběratele se stala norská společnost Equinor, v pozici...

Nizozemští pronajímatelé zvyšovali nájmy neoprávněně, miliardy nejspíš vrátí

13. května 2024

Pronajímatelé nemovitostí v Nizozemsku možná budou muset vrátit nájemníkům celkem až 6,4 miliardy...

Cena kakaa konečně klesá. Klíčoví pěstitelé i obchodníci očekávají deště

13. května 2024  16:04

Futures kontrakty na kakao zaznamenaly největší pokles cen za poslední týden. Při pondělním...

Doosan investuje v Česku další tři miliardy, chce vyrobit turbínu pro Dukovany

13. května 2024  14:41

Jihokorejská společnost Doosan Enerbility přesouvá do Plzně klíčová know-how v oblasti výroby...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!