To, co lidem ještě před lety připadalo jako luxus, už mají za standard a chtějí víc.

To, co lidem ještě před lety připadalo jako luxus, už mají za standard a chtějí víc. | foto: Václav Pancer, MF DNES

Ekonomika ČR podává nejlepší výkon od první republiky

  • 59
Tuzemská ekonomika šlape ostošest, firmy nabírají zaměstnance a trhají rekordy v prodejích, ceny rostou pomalu. Z makroekonomického hlediska je momentálně Česko "ráj na zemi".

Vyplývá to z výborných údajů o stavu ekonomiky, které v těchto dnech postupně zveřejňuje Český statistický úřad. Například podle včera publikovaných dat rostly tržby v maloobchodě a službách nejvíce za posledních deset let.

"Naší ekonomice se nikdy nedařilo tak dobře," říká ekonom Citibank Miroslav Plojhar. Z čistě ekonomického hlediska se dá růst přirovnat jen k dvacátým letům minulého století, nebo k budovatelské horečce po druhé světové válce.

"Letos jsme na 76 procentech průměrné životní úrovně Evropské unie, o čemž se nám před deseti lety ani nesnilo. Jen pět procent lidí ale považuje svoji domácnost za bohatou," říká ekonom Raiffeisenky Aleš Michl.

Naráží přitom na fakt, že zatímco cizinci a světoběžníci hodnotí život v Česku jako nadprůměrně příjemný, domorodci jejich náladu obvykle nesdílejí. Podle výzkumu Akademie věd má dokonce třetina lidí pocit, že jsou chudí.

"S tím, jak se zvyšuje životní standard lidí, rostou také jejich očekávání," říká Jan Červenka ze Sociologického ústavu Akademie věd. Zjednodušeně řečeno: to, co lidem ještě před lety připadalo jako luxus, už mají za standard a chtějí víc.

Ekonomická prosperita totiž sama o sobě nezaručuje zvyšování ekonomické úrovně a spokojenosti obyvatel. V tom hraje klíčovou roli fiskální politika. Tedy způsob, jakým se stát vměšuje do soukromí lidí. Kolik jim sebere z příjmů, jak dalece jim usnadňuje, nebo komplikuje život.

INFOGRAFIKA: EKONOMIKA ČR V ROCE 2006

Z tohoto pohledu je co dohánět, o čemž svědčí zejména rostoucí dluh státu. V době, která by díky výborným výsledkům ekonomiky měla maximálně přát zotavování státního rozpočtu, vlády utrácejí čím dál víc.

Přesto Češi objektivně bohatnou a stále roste jejich chuť se zadlužovat a utrácet. Nejen za zboží v maloobchodech, ale rekordně také za služby. Loni nejvíce k růstu tržeb přispěly obchodní řetězce s potravinami, bytovým vybavením a elektronikou. Spotřebu táhla také poptávka po nových a ojetých automobilech.

Podle ekonomů zatím vše stojí na zdravých základech. Tlak spotřeby na růst inflace je slabý, zahraniční investoři mají v Česku relativně "hluboko" zapuštěné kořeny a tuzemské firmy utěšeně rostou.

Tomu odpovídá také zájem investorů o jejich převzetí, nebo alespoň částečné ovládnutí, na čemž vydělávají zdejší podnikatelé. Ve čtvrtek například získala italská skupina UniCredit třicetiprocentní podíl v dosud ryze české logistické společnosti C. S. Cargo.