Hospodářskou politiku Topolánkova kabinetu obhajují především stoupenci ODS.

Hospodářskou politiku Topolánkova kabinetu obhajují především stoupenci ODS. | foto: Profimedia.cz

Ekonomická politika? Nic moc, myslí si Češi

  • 34
Jaká je ekonomická politika vlády Mirka Topolánka? Podle třetiny Čechů dobrá. Podle pětiny špatná a ani další polovina z ní příliš nadšená není. Pocit nejistoty a obavy z ekonomického vývoje jsou ale podle agentury STEM celkem normálním jevem, který mají dvě třetiny lidí.

Topolánkova vláda přitom teprve nyní začíná postupně představovat záměry, jak pozvednout české hospodářství. Tomu odpovídají i dosud nevyhraněné názory lidí na její ekonomickou politiku. Hospodářskou politiku Topolánkova kabinetu obhajují především stoupenci ODS, sympatizanti jejích koaličních partnerů jsou mnohem opatrnější.

Z příznivců Strany zelených schvaluje ekonomickou politiku vlády více než třetina a z lidí, kteří by dali hlas KDU-ČSL, dokonce jen zhruba čtvrtina. Z dlouhodobého pohledu lze podle průzkumu STEM říci, že Topolánkova koaliční vláda si v ekonomické oblasti vysloužila lepší hodnocení než vláda Vladimíra Špidly v letech 2003 a 2004 a Stanislava Grosse na jaře 2005.

Obdobné hodnocení zjistila agentura i na počátku a na konci Zemanovy vlády.V porovnání s průzkumy provedenými v posledních dvou letech se příliš nemění míra obav či nejistoty z ekonomického vývoje.

Přitom se dá čekat, že nastartovaná ekonomika přibrzdí. Podle ČNB se dá čekat, že růst HDP by se mohl letos snížit na 5,3 procenta z loňských 6,1 procenta.

, ,