EK má výhrady k mnoha internetovým prodejcům letenek

Zhruba polovina internetových stránek, které nabízejí letenky, klame zákazníky. Uvedla to Evropská komise na základě průzkumu zaměřeného na 447 stránek v patnácti zemích Evropské unie a také v Norsku. Evropským pravidlům nevyhovělo celkem 226 internetových portálů. Nejhůře dopadli prodejci letenek v Belgii, v Rakousku vyhověly všechny prověřované stránky.

Internetoví prodejci nejčastěji chybují při uvádění ceny letenek, kam hned nezapočítávají veškeré poplatky, včetně letištních poplatků či poplatků za platbu kreditní kartou. Druhým problémem jsou reklamy na nejrůznější "výhodné" nákupy, které však neodrážejí skutečnost, že se týkají jen několika letenek a platí velmi omezenou dobu. Zákazníci tak prakticky nemají možnost si podobné letenky koupit.

"Ať jste z Bruselu, Barcelony, Mnichova či Manchesteru, každý zákazník si zaslouží férové a průhledně stanovené ceny a hlavně žádná překvapení vytištěná malým písmem někde na kupní smlouvě," řekla novinářům eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Meglena Kunevová.