(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Kapr bude na Vánoce k dostání bez EET účtenky, schválila vláda

  • 59
Předvánoční prodej kaprů by kvůli elektronické evidenci tržeb zdražit neměl. Vláda v pondělí pro jejich prodej schválila výjimku z evidence. Elektronické pokladny také nebudou muset používat nevidomí. Informoval o tom na Twitteru mluvčí vlády Martin Ayrer.

Možnost vyjmutí předvánočního prodeje ryb projednávali ministři již na předchozím zasedání vlády. S návrhem přišel šéf státní kasy Ivan Pilný (ANO). Jeho návrh podporovali členové Rybářského sdružení. Ti se báli, že by elektronické pokladny při prodeji venku při nízkých teplotách nefungovaly. Vláda nakonec jejich námitkám vyhověla.

06.listopadu 2017 v 13:08, příspěvek archivován: 06.listopadu 2017 v 13:15

Vláda schválila výjimku z EET pro nevidomé a hluchoslepé osoby. Výjimku udělila vláda také pro předvánoční prodej sladkovodních ryb.

Výjimka platí letos a příští rok ve dnech od 14. do 24. prosince, jak řekl na tiskové konferenci po skončení jednání vlády ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Již při příchodu na vládu řekl ministr dopravy Dan Ťok (ANO), že návrh podpoří. Podobně reagovala i náměstkyně ministra financí Alena Schillerová nebo ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD).

Výjimku z EET dostaly také nevidomé a hluchoslepé osoby. Pro ně nyní podle resortu financí neexistují na trhu vhodné pokladny, jejich výjimka je ale prý jen dočasná, než na trh přijdou vhodné elektronické kasy a zpřístupní se jim internetová aplikace s názvem Elektronická evidence tržeb a Daňový portál. Podle Národní rady osob se zdravotním postižením a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých by se to mohlo dotknout dvou až třech tisíc podnikatelů.

Finanční úřad využije nový nástroj k doměřování daní. Data z EET

Elektronická evidence tržeb funguje v Česku od prosince loňského roku. Tehdy musely začít vydávat účtenky restaurace a ubytovací zařízení. Od března letošního roku musí mít elektronické pokladny už i podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu. Třetí fáze by pak měla začít v březnu příštího roku. Bude se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů.

Celkem se do EET zapojilo 157 500 podnikatelů. Zákazníkům byly vydány téměř tři miliardy účtenek.