Vláda nemá penzijní reformu, jen doufá, že systém to vydrží, míní Potůček

  • 292
Vláda představila před pár dny změny v oblasti důchodů. Analytik veřejné a sociální politiky z Fakulty sociálních věd UK Martin Potůček v Rozstřelu zpravodajské redakce iDNES.cz uvedl, že návrh ministra Jurečky má své klady, ale i zápory. V každém případě to ale podle experta žádná penzijní reforma není. Jde jen o parametrické úpravy, neboť celkový systém se nepodařilo změnit.

Analytik Martin Potůček pro iDNES.cz v návaznosti na představené změny v oblasti penzí řekl, že v dalších letech se bude výše důchodů postupně degradovat. Nyní se podle něj náhradový poměr blíží padesáti procentům, v budoucích letech má ale klesnout dokonce i na hranici pětatřiceti procent. „To si myslím, že není dobře a je o tom potřeba ještě diskutovat,“ udává Potůček.

Martin Potůček je expertem, který se penzím věnuje dlouhodobě. V letech 2014 až 2017 předsedal Odborné komisi pro důchodovou reformu. S ohlášenými penzijními změnami se ale neztotožňuje, naopak si myslí, že jsou alibistické.

„Návrh vládních politiků je zásahem do mezigenerační solidarity, a takhle to přeci nemůže dopadnout. Jsou i jiné možnosti, jak náhradový poměr zachovat na vyšších úrovních. V úvahu se musí vzít celkové změny sociálního i daňového systému,“ myslí si profesor Potůček.

Cestou je daňová progrese

Stoletých bude přibývat i v Česku, říká demografka Jitka Rychtaříková

Zkušený analytik veřejné a sociální politiky třeba nerozumí tomu, proč se v České republice tak tvrdě vyhýbáme daňové progresi. Trh sám o sobě totiž podle něj není spravedlivý a má tendenci chudším vrstvám v čase ubírat. On sám se proto domnívá, že právě daňová progrese by měla být podrobným cílem dalších jednání, jelikož udržuje sociální smír a celkovou soudržnost společnosti.

„Po roce 2030 se dramaticky sníží podíl ekonomicky aktivních osob, kteří v prvním pilíři přispívají těm, kteří jsou již v důchodu. I přesto je ale nutností, aby každý vyplácený důchod v České republice byl do budoucna důstojný. V ideální situaci by celý systém však měl být zároveň transparentní. Jeho účastníci by měli jasně předem vědět, co od něj mohou očekávat. Dnes tomu tak není a minimálně dalších pět až osm let to nebude jiné,“ komentuje vládní návrh Martin Potůček s tím, že už několik let před tím ještě jako předseda Odborné komise pro důchodovou reformu upozorňoval kupříkladu na velmi nízký příspěvek OSVČ do celého systému.

Nové důchody budou nižší, odvody OSVČ i daně firem se zvýší, navrhla koalice

Závěrem rozhovoru pro iDNES.cz také zkritizoval penzijní fondy, které v České republice působí. Oproti jiným státům na Západě si totiž z vložené sumy všech účastníků dobrovolného třetího pilíře českého penzijního systému ukrajují příliš moc.

„Před časem Národní rozpočtová rada srovnala naše penzijní fondy s těmi zahraničními. Ve dvou důležitých oblastech si ale vedly skoro až nejhůře. Každý rok si totiž tyto fondy ukrojí 0,8 % z toho, co na jejich účtu naspoříte. Ve většině zemí je to ale mnohem méně,“ dodal analytik veřejné a sociální politiky Martin Potůček s tím, že vláda by se na to měla do dalších let pečlivě zaměřit.