Žampiony - ilustrační snímek.

Žampiony - ilustrační snímek. | foto: PRIMA

Do Česka dorazila tuna žampionů s pesticidy. Limit přesáhly čtyřikrát

  • 16
Státní zemědělská a potravinářská inspekce narazila při svých kontrolách na nebezpečnou zásilku žampionů. Pesticidy v houbách překročily téměř čtyřikrát povolený limit. Jejich dlouhodobá konzumace by mohla poškodit lidské zdraví.

Laboratorní analýza prokázala u jedné šarže koncentraci pesticidů carbendazimu a benomylu v množství 3,7 mg/kg, povolené množství je přitom 1 mg/kg. "Po zhodnocení rizika je možné naměřenou hodnotu označit při dlouhodobé konzumaci za škodlivou pro lidské zdraví," varoval mluvčí Pavel Kopřiva.  Velikost závadné šarže je 1 053 kg. SZPI o tom informovala další země přidružené v systému rychlého varování.

Závadné žampiony zjistila inspekce u trutnovské společnosti Zelenina-drinks s.r.o. Dovozcem hub byla společnost Highgate z Lanžova a zahraničním dodavatelem polská firma P.H.U. "Malkowski".

"Na základě uvedených skutečností SZPI formou opatření neprodleně nařídila dovozci Highgate s.r.o. provádět na vlastní náklady rozbory obsahu pesticidů na všechny šarže uvedeného sortimentu od dodavatele P.H.U. "Malkowski", Krzystof Malkowski. S distributorem bude zahájeno správní řízení o uložení sankce," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.