Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Developeři zdražili část nových bytů kvůli DPH o desítky tisíc

  • 165
Realitní firmy zdražily od ledna nové byty o desítky tisíc korun kvůli zvýšení spodní sazby DPH. Ta se v omezené míře týká i bytů a domů. Zdražení se naopak nedotklo prostorných nemovitostí, na které se vztahuje vyšší sazba daně. Vyplývá to z ankety mezi největšími pražským developery.

Ze čtyř největších pražských stavitelů bytů zvýšily od začátku roku plošně ceny Finep a Skanska. Finep ale nabízí na bydlení do konce ledna pětiprocentní slevu. Další z developerů Central Group zvýšil ceny zhruba u 75 procent bytů v prodejní nabídce, Ekospol zdražil 64 procent prodávaných bytů.

"Vzhledem k již tak nízkým obchodním cenám se zvýšení DPH do našich cen ve většině lokalit nutně muselo promítnout, nejedná se však o celé čtyři procentní body," řekl obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner.

Byty a nižší sazba

Na nové byty s plochou do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů čtverečních se nyní vztahuje snížená sazba DPH. Většina novostaveb na trhu patří právě do této kategorie. U obchodů se staršími byty se neplatí DPH, ale daň z převodu nemovitostí.

Například cena dvoupokojového bytu s výměrou kolem 40 metrů čtverečních v jednom z projektů Ekospolu činí od začátku letošního roku včetně daně přibližně dva miliony korun. To je zhruba o 70 tisíc víc než před zvýšením DPH. Rovněž dvoupokojový byt od Central Group o velikosti zhruba 57 čtverečních metrů zdražil přibližně o 93 tisíc korun na 3,05 milionu.

Obavy ze zdražení bytů kvůli daňovým změnám pomohly podle Ekospolu loňským prodejům, které se na pražském trhu zvýšily u projektů s 50 a více byty o 28 procent. Loňský výsledek už trh v roce 2012 pravděpodobně nezopakuje, soudí generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Plánované zvýšení spodní sazby DPH sloužilo stavitelům bytů v roce 2011 jako dobrý marketingový nástroj pro zvýšení prodejů, soudí Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře VDNU legal. "Nyní, když ke zvýšení DPH došlo, jde o legitimní důvod zvýšit ceny, které v důsledku ekonomické situace již několik let klesají," řekl.

Dolní sazba daně z přidané hodnoty od Nového roku stoupla na 14 procent z dřívějších deseti. Od roku 2013 se sazby mají sjednotit na 17,5 procenta.

,