Děti od 3 let mohou na 4 hodiny do školky každý den. Ilustrační foto

Děti od 3 let mohou na 4 hodiny do školky každý den. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Děti mohou do školky každý den, rodičům zůstanou dávky

  • 3
Rodiče s malými dětmi si mohou od začátku února trochu odpočinout od péče o potomka. Od 1. února mohou své děti posílat do mateřské školy každý den na maximálně čtyři hodiny aniž by přišli o rodičovské dávky. Dosud mohly děti nad 3 roky chodit do školky pět dnů v měsíci.

Na rodičovský příspěvek, který nyní činí 3 696 korun, má nárok rodič, který se celodenně stará o dítě do čtyř let. V prosinci ho pobíralo 288 742 lidí, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Podle mluvčí ministerstva ale kvůli legislativním komplikacím mohli někteří rodiče nabýt dojmu, že norma platí už od začátku roku. Zákon sice nabyl účinnosti 1. ledna, ale podle přechodného ustanovení zákona se nároky na rodičovský příspěvek posuzují až od 1. února, vysvětlila Kateřina Beránková.

Ministerstvo podle ní tuto situaci nezavinilo a snažilo se rodiče i úřady informovat. Přesto ale mohlo dojít k případům, kdy rodiče poslali svoje děti do školky už v lednu na víc než pět dnů. V tom případě ale ztrácejí nárok na příspěvek.

Rodiče, kteří kvůli nedorozumění o dávky v lednu přišli a příjem rodiny by kvůli tomu klesl pod hranici životního minima, mohou podle Beránkové zažádat na obci o dávku sociální potřebnosti.

Lidé, kteří dávku pobírají, si mohou neomezeně přivydělávat. Podle zjištění MF DNES je ale šance najít práci na částečný úvazek pro matku s dětmi mizivá. V nabídce jsou nanejvýš místa uklízečky nebo prodavačky. - více zde

,