Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

GLOSA: Můžeme stát v dekarbonizaci stranou? A chceme to vůbec?

Snižování emisí a odklon od fosilních zdrojů energie zaměstnává politiky i firmy po celém světě. Česká republika k lídrům v tomto směru nepatří. Proč to není dobře, se v glose zamýšlí hlavní ekonom energetické společnosti ČEZ Pavel Řežábek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Koho chleba jíš toho píseň zpívej. Ne nemám vlastně nic proti OZE ale až se vyřeší akumulace energie a to levně a efektivně, do té doby neřešitelné.

5 0
možnosti
VP

V46a96ň74u58r95a 61P83e28t44r

22. 6. 2023 17:50

Článek je blábol a snůška nesmyslů. Rudozelené nesmysly podporuje jen EU a část USA. Zbytek světa na to zvysoka kálí, což bycho měli dělat také!

5 0
možnosti
LP

Pavle Řežábku, mne zase nezajímá páchání energetické sebevraždy skrze německou ideologii Energiewende, kterou vnutili skrze pseudokomunistické zelené hnutí EU a transformovali do Green ( Croco) Deal. Teorie ( není to věda, protože ta je schopna skrze své výsledky vysvětlit děje minulé, nikoliv věštit, co se “stane” za padesát let a přitom tuto hranici neustále posouvat) je pouhou teorií na kterou EU v sebevražedné křeči vynakládá bizarní částky ve prospěch výrobců elektromobilů, fotovoltaických elektráren a větrníků ( to musí být gigantický přesun peněz z našich kapes!). Asi je vaší profesí ekonomie, což lecos vysvětluje, ale neměl byste setrvávat a dobře vydělávat v takové organizaci jakou je ČEZ, kterou vystavěli lidé, kteří by vás po takovém blábolu ihned propustili!

5 0
možnosti
LB

Tak každý bojuje za svoje kšefty, že ano. A největší světoví hráči toho z dotací nejvíce shrábnou, jak prosté. Stejně tak je jim jedno, jak dlouho vydrží občané "dekarbonizovat" z tenčících se úspor, za pádivé inflace a krachujícího průmyslu a narůstající sekery ve státním rozpočtu. Globální firmy počítají zisk tady a teď a až to tady zkrachuje, tak prostě jdou o dům dál. Je tedy směšné předhazovat zájmy největších firem jako něco pokrokového. Zkrátka našli společně s pokrokářskými politiky stejný mocenský a ekonomický zájem.

Pochopitelně, že "dekarbonizace" je sám o sobě idiotský výraz, prvek uhlík je jedním z nejdůležitějších pro život.

Jedinou šanci pro zlepšování životního prostředí i fungující ekonomiku jsou stabilní vysokokapacitní zdroje energie za přijatelnou cenu a z nich je jediným technologicky připraveným jaderná energetika. Jenže právě tu "dekarbonizátoři" ve většině nenávidí a snaží se jí házet klacky pod nohy.

Pan ekonom Jeřábek zkrátka vyprodukoval jen trapné pí ár.

10 0
možnosti
KD

"Dekarbonizace" je to co dělal Skynet.

0 0
možnosti
GK

"Dekarbonizace" je blábol EU a podvod zelených firem. Tvrdit, že "celý svět řeší dekarbonizaci" je fantazírování. Viz Čína:

1/ Proti roku 2021 loni Čína zvýšila budování nových uhelných elektráren 4x, když byla povolena kapacita 106 GW nových zdrojů, v průměru každý týden v roce 2022 Čína zprovoznila 2 nové velké uhelné elektrárny, které dodávají 60 % elektřiny země. Napsala to ve své zprávě společnost Global Energy Monitor. Čína měla ke konci loňského roku 4400 (!) uhelných dolů a spolu s importem uhlí spálila více než 50 % z 8 miliard tun uhlí vytěženého ve světě v roce 2022. Čínský uhelný průmysl se podílí na celkových světových emisích téměř 20 %, což je podle analytiků více skleníkového znečištění než všechna vozidla na světě dohromady.

2/ EU nechce plyn kvůli "ochraně klimatu". Čína s Katarem naopak podepsala smlouvy na 27 let v listopadu 2022 (čínská státní firma Sinopec), nyní v červnu podepsala další smlouvy, opět na 27 let (China National Petroleum Corporation).

Čína bude vyrábět vše, čeho se v Evropě a snad i v Americe vzdáme. Zisky půjdou do Číny, CO2 se uvolní stejně a hranice nezná. Že bychom třeba přestali od zlé Číny nakupovat? :)))

9 0
možnosti
PZ

Zrovna Čína bude brzo leadrem v OZE, Čína plánuje do roku 2025 zvýšit podíl nefosilních zdrojů na výrobě elektřiny ze současných 29 na 39 %.(toto je za rok 2021), asi víte kde je Čr ....

0 1
možnosti
IS

Pochopitelně chci stát stranou, pokud jde o nesmysl. Už několikrát jsme jako země byli součástí toho nejpokrokovějšího bloku na světě a ne vždy se to ukázalo být v reálu pravdou. Někdy je myšlenka přímo špatná, jindy na ni ještě není vhodná doba. Dokud se fosilní paliva masově využívají, tak se na násobně dražších alternativách nedá provozovat konkurenceschopná ekonomika a dotace musíte mít z čeho zaplatit.

Světové firmy se těší na ty obří dotace, které v zelené ekonomice dostanou. Nechtějí ale platit obří daně, které to mají financovat. Tři biliony korun znamenají půjčku státního dluhu ČR ve výši cca 50% HDP. Tedy vyšší, než nesplacené dluhy všech dosavadních vlád. A to v ideálních cenách, které za souběhu opatření mezi státy určitě nenastanou.

12 1
možnosti
RP

Máme blbnout, lhát a dobrovolně se ožebračovat ve prospěch nově vznikající m zelené oligarchie jenom proto, že velké firmy taky blbnou, lžou a defakto taky mají zájem nás ožebračit?

8 1
možnosti
EN

E19m70i70l 11N12o47v45á13k

22. 6. 2023 13:06

Já teda nevím, kde získal pan Řežábek dojem, že chtějí stát Češi v dekarbonizaci stranou. Podle průzkumů veřejného mínění, které si mimochodem nechává dělat samotný ČEZ, je většina Čechů jak pro stavbu jaderných, tak pro stavbu obnovitelných zdrojů, naprosto mizivé procento lidí nechce ani jedno z toho. Jen si troufnu tvrdit, že podle většiny Čechů by ta dekarbonizace měla mít hlavu a patu, tj. například nestavět hned desítky gigawattů fotovoltaických elektráren, když je v době, kdy nejvíc vyrábějí, zatížení naší soustavy jen někde kolem 6 GW, a když se k nám v tu samou dobu valí další gigawatty z Německa už teď.

8 0
možnosti
RP

Ono ale ve většině průmyslových odvětví znamená dekarbonizace tvrdou práci na změnách technologických postupů a na vytyčení nejlepších podmínek pro ty bezuhlíkové technologické procesy. Ta práce bude trvat více desítek let, kdy velkými náklady dosáhneme jenom to, že produkty budou ve zhruba stejné nebo jen málo zhoršené kvalitě než se vyrábějí dnes. Žádný pokrok, jenom za velkého úsilí a vynaložení velkých peněz konzervace stávajícího stavu.

4 0
možnosti
PN

Celý je to kravina a past na naše peněženky, to že to organizují velké firmy za pomoci poskoků v EU, je jen pramálo překvapivé.

6 1
možnosti
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Méně byrokracie nebo rezignace na ekologii? Nová pravidla štěpí i koalici

15. června 2024

Snazší život pro farmáře mají přinést změny, které připravilo ministerstvo zemědělství. Jde zejména...

Hospodaření státu vypadá hrozivě. Vláda už skoro vyčerpala letošní schodek

15. června 2024

Premium Vláda už skoro vyčerpala schválený schodek. Může být větší, než se čekalo Výsledek hospodaření státu vypadá po necelé půlce roku hrozivě. Vláda si naplánovala schodek 252...

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

Dovolená v cizině se letos prodraží zhruba o pět procent. Na vině je koruna

14. června 2024

Zatímco minulé léto si Češi během zahraničních dovolených užívali koruny, která vůči euru posílila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!