PŘEHLEDNĚ: Dražší líh i tabák, zdanění výher. Co přináší daňový balíček

  • 91
Daňové změny, které koalice po dlouhých diskusích protlačila Sněmovnou, čeká ještě cesta Senátem. Pokud se však vládním stranám s podporou komunistů podaří zachovat jednotu, mohou se Češi připravit na dražší kuřivo, alkohol i třeba zdanění výher v loteriích. Podívejte se na změny podrobně.

Zvýšení daně na alkohol

Ilustrační snímek

Sazba spotřební daně z lihu se zvýší o třináct procent na 32 250 korun na hektolitr, u lihu v ovocných destilátech z drobného pěstitelského pálení na 16 200 korun za hektolitr. Zdražení půllitru 40% pálenky v maloobchodě v důsledku vyšší daně tak bude činit 9 korun (včetně DPH).

Vláda argumentuje tím, že vyšší daň má vést ke snížení spotřeby a následně ozdravení populace. Češi totiž podle statistik patří mezi největší pijáky - včetně kojenců vychází roční spotřeba kolem jedenácti a půl až dvanácti litrů na hlavu.

Nárůst daní se projeví jen u tvrdého alkoholu. U točeného piva má naopak příští rok klesnout DPH, tiché víno zůstává od daně osvobozené.

Opozice namítá, že nepřiměřeně vysoké zdanění povede k nárůstu černého trhu s lihem.  čtěte - Alkohol a další neřesti by státu mohly vynášet víc, tvrdí ekonomové.

Vyšší daně na tabák

Ilustrační snímek.

Zvýší se i daně z tabákových výrobků. Krabička cigaret by tak v přepočtu měla zdražit o jedenáct až třináct korun. I v tomto případě je hlavním argumentem vlády tlak na snížení spotřeby a hlavní obavou opozice nárůst černého trhu.

Vedle klasického kuřiva vzroste i sazba daně ze zahřívaných tabákových výrobků, a to o deset procent na 2,46 Kč za gram. Například náplně do výrobku iQOS nebo Glo přijdou o 3,3 koruny na krabičku dráž.

Zdanění výher v loteriích

Logo Účtenkovky tvoří barevná písmena na bílém podkladu

Zdanění hazardu nakonec ve Sněmovně doznalo změn proti původnímu vládnímu návrhu. Výherce v loteriích potěší zvýšení limitu pro zdanění výher - namísto původních sto tisíc se jim patnácti procenty zdaní až výhry od milionu korun výše.

Poslanci se také rozhodli přitvrdit sazbu daně u loterií. Ta stoupne ze současných 23 procent až na 35 procent. Koalice v původní předloze navrhovala třicet procent.

Naopak u všech ostatních hazardních her jako jsou kurzové sázky, tomboly, binga a živé hry zůstala zachována původní sazba 23 procent. Oba tyto pozměňovací návrhy prosadil poslanec ČSSD Ondřej Veselý.

Zdanění technických rezerv pojišťoven

Ilustrační snímek

Pravděpodobně nejspornější bod celého balíčku, o který se koalice dlouze přela s opozicí. Schválený návrh zavádí zdanění rezerv, které si pojišťovny odkládají pro budoucí výplaty klientům.

„Pojišťovny si odložily v čase zaplacení daně a my chceme, aby je zaplatily v určitý okamžik a pak tvořily rezervy všechny stejně podle evropského standardu. Nejde tedy o žádné sankcionování pojišťoven. A rozhodně si stát nechce sáhnout na peníze klientů,“ prohlásila před poslanci ministryně financí Alena Schillerová. „Není to žádná sektorová daň,“ dodavá.

Kromě návrhu na zamítnutí tohoto plánu neuspěla opozice při hlasování ani s návrhem, aby se zdanění rezerv netýkalo životního pojištění.

Pojišťovny zdanění rezerv odmítají a považují ho za nesystémový krok, který ze sektoru vysaje ve dvou krocích částku téměř ve výši ročního zisku. Varují před omezením služeb a zdražením pojistného pro klienty. Krachy pojišťoven nicméně nehrozí. - čtěte Stát chce zdanit rezervy, lidem to však může zdražit pojistné

Domácí kotelny zůstávají osvobozené od daně

Ilustrační snímek

Vedle rodinných domů či domácnosti s plynovým kotlem zůstávají od daně osvobozena i bytová družstva a jejich kotelny. Vládní plán je původně řadil do stejné kategorie jako dodavatele plynu. To se zástupcům bytovek pochopitelně nelíbilo.

Poslanci nakonec od plánu couvli a zdražení tepla domácnostem o 400 až 800 korun ročně tak nehrozí.

Zdražení vkladu do katastru

ilustrační snímek

Součástí daňového balíčku je i úprava zákona o správních poplatcích. V ní je ukryté zvýšení poplatku za přijetí návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu do katastru nemovitostí. Namísto tisícovky se nově budou platit dva tisíce korun.

„Výše správních poplatků by se měla průběžně upravovat v závislosti na inflaci a zejména nákladech spojených s úkonem, za které jsou poplatky vybírány,“ uvádí vláda v důvodové zprávě k novele zákona. Dodává, že poplatky se naposledy zvyšovaly před sedmi lety.

Domácí vaření piva získalo úlevy

Ilustrační snímek

Překvapivá novinka, o té se dosud moc nemluvilo. Od spotřební daně bude nově osvobozeno domácí vaření až 2 000 litrů litrů piva. To je desetinásobek dosavadní hranice, která činila 200 litrů.

Úlevu pro domovarníky navrhl a podporu pro ni získal poslanec Pirátů Radek Holomčík. „Limit 2 000 litrů je v podstatě nastavený tak, aby se domovarníkovi nestalo, nebo s velkou pravděpodobností nemohlo stát to, že ten limit přesáhne, ale zároveň aby to nebylo lukrativní z hlediska nějakého nelegálního prodeje,“ uvedl Holomčík. - čtěte Víc domácího piva bez daně. Sněmovna zvedla limit na 2 000 litrů

Přesnější určení krajinných prvků

Ilustrační snímek

Novela zákona o dani z nemovitých věcí také lépe vymezuje, které krajinné prvky (meze, příkopy, stromořadí) budou podléhat osvobození od daně.

„V rámci podpory opatření proti dopadům klimatických změn, zejména nedostatku vody v krajině a zachování biodiverzity zemědělské krajiny se navrhuje stávající úpravu tohoto osvobození upřesnit a zjednodušit podmínky, za kterých jsou pozemky, na nichž se nachází vybrané krajinné prvky, osvobozeny od daně z pozemků,“ konstatuje důvodová zpráva k novele.

Úleva pro organizátory pokerových turnajů

Ke stolečku nás zasedlo osm. A všichni jsme jásali nad dobrou kartou.

Pirátský poslanec Tomáš Martínek dokázal do daňového balíčku vsunout zmírnění podmínek pro některé turnaje v hazardních hrách, především v pokeru.

Hernám, které pořádají pokerové turnaje, nově odpadá povinnost předem vybrat od hráčů vklady odpovídající aspoň polovině minimální výše výhry. Zrušení této podmínky konání turnaje zákonodárci odůvodnili tím, že původní ustanovení opomíjelo například pozdní registrace do těchto turnajů.

, ,