ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Elektronické daňové přiznání není naskenovaný formulář, upozornil úřad

  • 12
Elektronické daňové přiznání, které musí od letoška podávat všichni živnostníci s datovou schránkou zřízenou ze zákona, nemůže být pouze naskenovaný papírový formulář. Upozornila na to Finanční správa. Termín pro podání elektronického daňového přiznání je do 2. května, v listinné podobě ho lidé musí odevzdat do 3. dubna.

„Daňové přiznání musí být podáno v .xml formátu. Nestačí tedy poslat například naskenovaný formulář ve formátu .pdf prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu,“ uvedla Finanční správa. Formulář ve stanoveném formátu lze podle ní podat prostřednictvím portálu Moje daně, kam se lze přihlásit pomocí datové schránky, občanského průkazu s čipem nebo bankovní identity.

Finanční správa rovněž upozornila, že živnostníci, kteří podali přiznání v papírové podobě, přestože měli zpřístupněnou datovou schránku, ho musí znovu co nejdříve podat elektronicky.

Správci daně nicméně slibují poplatníkům vstřícný postup. „Vzhledem k tomu, že se jedná o novou povinnost, kdy drtivá většina dotčených osob doposud plnila své daňové povinnosti řádně a včas, pracovníci finančních úřadů budou aktivně využívat neformální způsoby komunikace, aby vám pomohli s odstraněním případných vadných podání či upozornili vás na tuto novou povinnost,“ uvedla Finanční správa.

Daňové přiznání za rok 2022: využijte chytré interaktivní formuláře

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) minulý týden upozornil, že mezi živnostníky, kteří musí podávat daňové přiznání elektronicky, jsou i lidé bez počítačů. „S ministerstvem financí se snažíme najít nejlepší řešení a informovat o možnostech chytrého daňového přiznání, třeba přes portál Moje daně,“ uvedl na twitteru. Ministerstvo zatím konkrétní podobu zmiňovaného řešení nezveřejnilo.

Datové schránky jsou od letošního roku povinné i pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Celkem se do března jejich počet zvýší o 2,2 milionu zhruba na 3,9 milionu. Schránku bude ministerstvo vnitra zřizovat automaticky. Naopak dobrovolné zůstane používání datové schránky pro soukromé fyzické osoby, protože poslanci na poslední chvíli povinnost v zákoně zrušili.

Podle aktuálních údajů dosud Finanční správa přijala 968 604 daňových přiznání, je to asi 35 procent z celkového očekávaného počtu. Na fyzické osoby připadá 865 502 podaných přiznání, z toho 45 procent bylo podáno elektronickou formou a 55 procent listinnou formou. Právnické osoby zatím podaly 103 102 daňových přiznání, v naprosté většině v elektronické formě.

Papírové daňové přiznání je letos nutné podat do 3. dubna, elektronické do 2. května. V případě využití služeb daňového poradce je lhůta pro odevzdání stanovena do 3. července.

,