ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Jsme „obědový“ národ, vrátíme se do restaurací, říká ředitel Sodexo

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ředitel Sodexo Daniel Čapek odhaduje, že polovina restaurací po návratu k normálu už neotevře. Přesto věří, že Češi budou zase chtít chodit s kolegy na jídlo. Připomíná „natěšení“ na normální život během loňského léta. „To byla exploze, viděli jsme to u restaurací i volnočasových benefitů. Obraty v restauracích, které otevřely, se dostávaly téměř na 100 %,“ dodává Čapek.

Co říkají data z vašich stravenkových karet? Jak se nyní stravují lidé, kteří v předcovidovém období běžně chodili na obědy do restaurací?
Z transakcí našimi stravenkovými kartami, jejichž uživatelů je zhruba 300 tisíc, vidíme výrazný posun v proplácení. Ze stavu 50 na 50, kdy polovin a bylo proplácení v restauracích a polovina v retailu (maloobchod – pozn. red.), se nám poměr proměnil na 20 na 80. Z toho bych dovodil, že jednou až dvakrát týdně si lidé objednají jídlo z restaurace a zbývající tři pracovní dny jsou odkázáni sami na sebe, což většinou znamená, že si nakoupí suroviny a vaří. Takže jen dva dny z pěti pokračují v původním chování.

Předpokládáme, že v restauracích, které otevřou, se objemy vrátí na předcovidový stav. Celkově ovšem gastro sektor pravděpodobně spadne až na polovinu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se