Daně neklesnou, ekonomika se moc nezmění

  • 57
Jak bude vypadat česká ekonomika po volbách? S největší pravděpodobností stejně jako doposud - daně se nesníží, penzijní reforma zřejmě nepřijde. Pobídky budou dál lákat zahraniční investory a koruna bude posilovat k novým rekordům. Zároveň však chtějí sociální demokraté snížit deficit veřejných financí pod tři procenta HDP z letošních očekávaných osmi procent a splnit tak Maastrichtská kritéria pro přijetí eura.

Podle dosavadního ministra financí Jiřího Rusnoka, který snahu o splnění Maastrichstkých pravidel vyhlásil,  chystá strana jinak jen drobné úpravy nezbytné ve vztahu k Evropské unii. Snižování daní sociální demokraté nepřipravují.

ČSSD ve svém volebním programu uvádí, že chce nastavení daní jako celek zachovat zhruba na nynější úrovni, zamýšlí ale více zdanit příjmy bohatších lidí. Navrhuje rovněž společné zdanění příjmu manželů a daňové zohlednění rodičovství.

Očekávaná vláda pod taktovkou ČSSD podle ekonomických analytiků zřejmě zaručí zachování pobídek pro investory, což přispěje i k dalšímu posilování koruny vůči euro.

"V dlouhodobějším horizontu bude koruna určitě dál posilovat, na konci roku se bude pohybovat kolem 29,60 kolem za euro," míní analytička Volksbank Markéta Šichtařová.

Podle Petra Zahradníka z Conseq Finance by se příští vláda měla zaměřit především na snížení daní a reformu fiskální politiky včetně penzijního systému. Jeho výraznou za vlády ČSSD si ale nedovede přestavit ani Zahradník, ani Šichtařová.

Rusnok také zdůraznil nezbytnost dokončení privatizace rozhodujících oblastí ekonomiky. "Určitě to bude Telecom, po hlubším zvážení i elektroenergetika," uvedl Rusnok. Připustil však i možnost, že by ČEZ mohl existovat nějakou dobu samostatně. Fond národního majetku by však měl podle Rusnoka skončit svoji
existenci během krátké doby.

,