ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Realitní trh se zasekl. Kupující vyčkávají na slíbené zrušení daně z nabytí

  • 376
Návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti komplikuje transakce na realitním trhu. Ministryně financí Alena Schillerová jej avizovala už koncem března, stále však není jasné, zda jej vláda přijme. Zájemci o nemovitosti nevědí, jestli budou muset čtyřprocentní sazbu hradit, a s nákupem vyčkávají. Podle pražských makléřů nyní své rozhodnutí odkládá zhruba 80 procent kupujících.

Přijetí tohoto kroku, kterým chce Schillerová rozhýbat realitní trh v době koronavirové krize, komplikují rozdílné postoje jak ve vládní koalici, tak v týmu Národní ekonomické rady vlády (NERV), který jej projednával v pondělí večer.

Nabídky nemovitostí najdete na Reality.idnes.cz

Výpadek příjmu státního rozpočtu chce ministryně částečně kompenzovat zrušením daňových odpočtů u nových hypoték. Podle některých členů NERV však není pro tento postup vhodná doba.

„Jsou zde urgentnější věci, hrozí likviditní krize a tyto úpravy nám ji vyřešit nepomůžou,“ uvedl před pondělním jednáním ekonom Miroslav Zámečník, který v radě NERV zasedá. Podobný postoj vyjádřil už před dvěma týdny za ČSSD ministr kultury Lubomír Zaorálek, když zdůrazňoval nutnost projednání návrhu v rámci koalice, ke kterému zatím nedošlo.

„Nevidím tam bezprostřední pozitivní impulz pro českou ekonomiku, ani jedno z navrhovaných opatření nemá vazbu k nynější situaci. Připadá mi nešťastné sahat v ­tuto chvíli do daní, pro stát by bylo transparentnější a jednodušší přijímat opatření na výdajové straně rozpočtu než na příjmové,“ řekla v pondělí další z členů NERV, ekonomka Ilona Švihlíková.

Naopak hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda, který je rovněž součástí NERV, zrušení daně podporuje.

Čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti platí od roku 2016 kupující, opozice či Senát se ji už v minulosti pokoušely zrušit. „Tato daň neměla nikdy ani vzniknout. Činí bydlení méně dostupným, například pro mladé lidi,“ říká Kovanda.

Zrušení nemovitostní daně vítáme, zlevnit byty ale nemusí, míní realitky

Podle ekonomky Ilony Švihlíkové by však její zrušení nebylo v rámci daňového systému spravedlivé. „Obdobné majetkové daně hrají v zemích na západ od nás poměrně důležitou úlohu, kdežto u nás jsou spíše slabší. Když se jich budeme zbavovat, tak to podle mě prohloubí nerovnost v již pokřiveném daňovém mixu, který stojí hlavně na DPH a dani z příjmu fyzických osob,“ míní. Takto zásadní krok by se podle ní navíc neměl projednávat ve zrychleném legislativním řízení bez podrobné analýzy dopadů.

Realitky jsou pro zrušení

„Jeden z právních výkladů je, že to ani v rámci nouzového stavu není možné, protože to fakticky nesouvisí s koronavirem. Nicméně já jsem jednoznačně pro zrušení, protože jde o několikanásobné zdanění,“ říká šéf Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Také ostatní realitní kanceláře zrušení podporují. Třítýdenní čekání na vládní verdikt jim však v tuto chvíli komplikuje značnou část transakcí. Potenciální úspora čtyři procenta z ceny nemovitosti se totiž může vyšplhat až na statisíce.

„Kupující logicky vyčkávají, až se situace vyjasní. Například ti, co mají již vybranou a rezervovanou nemovitost, odkládají podpis kupní smlouvy i vklad do katastru. Dokonce jsme zaznamenali desítky případů, kdy klienti vzali smlouvy z katastru zpět,“ popisuje generální ředitel Next Reality Robert Hanzl.

Konec metly realitního trhu. Předkupní právo spoluvlastníků se omezí

Daň z nabytí nemovitosti přináší do rozpočtu 13–14 miliard ročně. Ministryně financí chce výpadek částečně kompenzovat zrušením daňových odpočtů úroků z­ nově uzavřených hypoték. „Ostatní, kdo již daň z nabytí zaplatili, necháme samozřejmě uplatňovat odpočty dál. To samé platí i pro ty, kteří zaplatili dřívější daň z převodu nemovitostí,“ upřesnila dříve Schillerová.

Klienti však mohou na pořízení bydlení prodělat i v případě, že nebudou muset hradit daň z nabytí. „Jakkoli modelový příklad ministerstva ukazuje úsporu, nepočítá s tím, že se bude měnit úroková sazba. Není vůbec možné uvažovat o tom, že sazby zůstanou dalších 25 let na úrovni 2,25 procent. Po refinancování tomu tak být nemusí a i klient s hypotékou prodělá,“ upozorňuje Jana Sedláková z advokátní kanceláře Sedláková Legal.

„Zrušení odpočitatelných položek z­ hypotéky nám přijde jako půl kroku zpět. Je to řešení krátkodobé úlevy za cenu zrušení dlouhodobé. Naopak by bylo nasnadě zvýšit daň z nemovitých věcí, kterou každoročně platí rezidenti. Tak to funguje ve většině západních států,“ míní generální ředitel realitní sítě Re/Max Jan Hrubý.