ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Koruna Vysočiny

Podzimní dovolenou plánuje každý druhý Čech. Většina půjde na túru

  • 0
Dovolenou v tuzemsku plánuje během podzimu 51 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu turistické centrály CzechTourism. Proti loňsku jde o mírný dvouprocentní pokles. Nejčastěji si dovolenou odepřou kvůli nedostatku peněz.

Drtivá většina lidí, kteří si dovolenou vyberou během podzimu, plánuje vyrazit na některou z turistických tras. Konkrétně 86 procent plánuje během pobytu absolvovat pěší turistiku, na kolo nebo elektrokolo vyrazí 34 procent. Zhruba pětina pak předpokládá návštěvu koupaliště nebo provozování vodních sportů obecně.

„Ve srovnání s létem už počasí tolik nepřeje koupání a pro otužilce je během podzimu zatím voda příliš teplá. Z průzkumu ale vychází, že jsme národem turistů,“ uvedl ředitel CzechTourismu Jan Herget.

Chystáte se na podzimní dovolenou?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 28. září 2023. Anketa je uzavřena.

Kdo se letos na podzim vypraví na tuzemskou dovolenou, musí počítat s nárůstem cen ubytování a dalších služeb. Zatímco vloni se ceny dvojlůžkových pokojů pohybovaly v rozsahu 2 300 až 2 450 korun, letos se nejčastější rozmezí nachází mezi 2 600 až 2 715 korunami. Celkem Češi alespoň podle průzkumu CzechTourismu plánují nejčastěji osmidenní podzimní dovolenou a během těchto dní utratí 6 371 korun na osobu. To je ve srovnání s loňskem o 458 korun více.

Právě nedostatek peněz je podle CzechTourismu důvodem pro 39 procent respondentů, proč si letos podzimní dovolenou v tuzemsku odpustí. Dalších 36 procent pak na podzimní dovolenou nejezdí a volno si šetří na jiná roční období a 17 procent během tohoto období vyrazí na dovolenou do zahraničí. Zcela marginální je pak jako důvod pro odklad dovolené obava z nákazy covidem, kterou výzkumníci téměř nezaznamenali.