Bohuslav Sobotka, Jiří Paroubek

Bohuslav Sobotka, Jiří Paroubek | foto: Jan Zátorský, MF DNES

ČSSD: Reforma tahá lidem peníze z kapes

  • 163
Prostředí vybrušuje jazyk. Tak jako mají Eskymáci desítky výrazů pro bílou barvu, zhruba tolik výrazů používají sociální demokraté na vládní reformu. Ta je podle nich na nic. Vedle toho je ale také nelogická, škodlivá, nespravedlivá, zbytečná, zmatená, nepřijatelná a v rozporu se zdravým rozumem.

"Vládní reforma jen tahá peníze z kapes daňových poplatníků," řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek. Na reformě bude podle něj tratit pětadevadesát procent lidí hlavně kvůli růstu sazeb DPH z pěti na devět procent u základních potřeb.

Zatímco ceny potravin, léků či bydlení kvůli zvýšené sazbě porostou, reálné mzdy budou klesat, tvrdí Paroubek. Částku, kterou podle něj občané "zaplatí" do roku 2010 za vládní záměry, vyčíslil na osmdesát miliard korun.

Paroubek prohlásil, že takzvaná reforma je v rozporu nejen s programem sociální demokracie, ale i v rozporu se zdravým rozumem. Neplní prý základní cíl, tedy snížit deficit veřejných peněz. "Zadlužení se ještě zvýší," soudí.

"Divím se, že ČNB k těmto reformám cudně na veřejnosti mlčí," postěžoval si místopředseda strany a bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Vládní reformy podle něj totiž zvednou inflaci, donutí centrální banku zvýšit úrokovou sazbu a následně omezí hospodářský růst.

Česká národní banka skutečně oficiální vyjádření k věci nevydala. Podle Pavla Zúbka z tiskového oddělení ČNB jí to ani nepřísluší. "Já si myslím, že je to vykročení správným směrem, zejména zvýšení motivace k práci a k produkci a ne ke spotřebě," sdělil v dubnu svůj osobní názor Českému rozhlasu člen bankovní rady Mojmír Hampl.

peníze, dítě, kasička Mění se daně, mění se dávky
Vše o reformě najdete zde

Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach se domnívá, že vláda zvýhodní jen nejbohatší, zatímco vedle důchodců a handicapovaných poškodí také aktivní lidi, kteří řádně pracují a starají se o své děti. "Vláda zdražuje i smrt, protože ruší pohřebné," dodal.

Sociální demokracie vypracovala na začátku dubna vlastní návrh reformy s názvem Cesta k růstu životní úrovně - více zde. Je přesvědčena o tom, že právě tento plán zajistí Česku ekonomický růst, sociální spravedlnost a ekologickou ohleduplnost.

Co navrhuje a odmítá ČSSD

Navrhuje
- dvě období reformy -  období 2007-2008 se má zaměřit na snižování rozpočtového deficitu a snižování daňových sazeb má být dočasně pozastaveno
- v období 2009-2010 má začít případné snižování daní pro středně příjmové skupiny a rodiny s dětmi; zdanění právnických osob má zůstat na úrovni 17 procent
- snižování počtu úředníků, ale ne plošným způsobem
- minimální mzda má růst dvojnásobně rychleji než průměrné mzdy, aby poměr mezi minimální a průměrnou mzdou byl mezi 45 až 50 procenty

Odmítá
- odmítá zvyšování DPH z 5 % na 9 % u potravin a základních služeb
- odmítá poplatky ve zdravotnictví
- odmítá rušení majetkových daní
- odmítá prodloužení povinného důchodového pojištění na 35 let
- odmítá zrušení společného zdanění manželů
- odmítá rovnou daň z příjmů fyzických osob
- odmítá privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven
- odmítá snížení nemocenské a její zrušení v prvních třech dnech nemoci

Vláda ve středu jednomyslně schválila první etapu reformy veřejných financí, která počítá se změnami daní, sociálních dávek či s regulačními poplatky ve zdravotnictví. - více zde

Během léta bude vláda změny spojené do jednoho zákona obhajovat ve Sněmovně, kde má jen velmi křehkou většinu. Vyrovnat se bude muset nejen s nesouhlasem opozice, ale i s výhradami některých koaličních poslanců i členů ODS. - více zde