Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

ČSOB nemusí vracet poplatek 1 100 korun, rozhodl pražský soud

  • 51
Obvodní soud pro Prahu 5, který v dubnu jako první v Česku rozhodl o tom, že banka musí vrátit klientovi peníze z poplatků za vedení úvěrového účtu, se v dalším podobném sporu zastal banky. Klient ČSOB neuspěl se žalobou na vrácení poplatku 1 100 korun za správu spotřebitelského úvěru.

"Potvrdilo se, že předchozí rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 o nepřiznání poplatků Hypoteční bance nemělo a nemá precedentní povahu," uvedla výkonná ředitelka právních služeb ČSOB Zlata Kunešová.

Dubnové rozhodnutí obvodního soudu se však netýkalo spotřebitelského úvěru, ale hypotéky. Klientovi Hypoteční banky Michalu Novákovi měla banka vrátit 4 200 Kč a zároveň zaplatit soudní výlohy ve výši osmi tisíc korun. (více čtěte zde)

V rozhodnutí týkajícím se ČSOB soud uvedl, že klientka vstoupila do smluvního vztahu s bankou dobrovolně a byla informována o výši poplatku i výši dalších plateb.

"Je to individuální žaloba, nevím, na čem byla postavena a jaké byly podklady pro žalobu. Pokud jsou připraveny ve dvou totožných případech jednou kvalitně a jednou nekvalitně, mohou soudy u nás rozhodnout jednou pro a jednou proti," tvrdí Patrik Nacher, jehož server Bankovnipoplatky.com dotyčného klienta nezastupoval.

Spory až o 1,5 miliardy korun

Nespokojení klienti se obracejí na soudy buď sami, nebo prostřednictvím specializovaných serverů jako Bankovnipoplatky.com, Poplatkyzpet.cz a Jdeto.de. Podle Nachera je takových klientů 310 tisíc a odhadem by mohli po bankách chtít vrátit okolo 1,5 miliardy korun.

Ve prospěch klientů už dříve kromě Obvodního soudu pro Prahu 5 rozhodl Finanční arbitr ČR. Spor se do českého prostředí přenesl z Německa, kde o vrácení poplatku rozhodl nejvyšší soud už v roce 2011.

Instituce zvaná Finanční arbitr ČR, která nicméně nemá ve své agendě hypotéky, začátkem května rozhodla, že Komerční banka (KB) neoprávněně vybírala poplatek a musí klientovi vrátit 80 korun, včetně pokuty 15 tisíc korun. Také Finanční arbitr však uvedl, že další zhruba tři stovky sporů, které vede, mohou dopadnout jinak. KB se rozhodnutí bránila podáním námitek.