ČR se vede dobře, Maďarsku líp, míní Češi

  • 24

Optimismus Češi ztratili právě v roce 1997. Česká ekonomika tehdy začala ztrácet dech. Náladu nezměnilo ani vyhlášení balíčků, které měly hospodářství pomoci.

Optimismus se začal vracet v roce 2002. Zřejmě kvůli stavu veřejných financí ale Češi znovu propadli skepsi, která je opouští až letos. Zhruba třetina jich hodnotí hospodářskou situaci země spíš hůř, tři lidé ze sta ji označili za velmi špatnou.

Podle naprosté většiny lidí se dobře vede především Němcům a Rakušanům. Ti společně s Maďary patří mezi  národy, o kterých si Češi myslí, že se jim vede lépe než obyvatelům Česka.

Naopak Polákům, Slovincům, Slovákům, Bulharům, Rusům a Rumunům se daří podle Čechů hůř. Příznivěji než v minulých letech hodnotí obyvatelé Česka hospodářskou úroveň Maďarska, Polska, ale zejména Slovenska.

"Tento posun může do jisté míry odrážet rostoucí optimismus ve vztahu k hospodářské úrovni samotné České republiky, ale zároveň se zde může projevovat i okolnost, že tyto země vstoupily společně s ČR do Evropské unie," komentovalo CVVM výzkum.

Češi vidí optimističtěji i vývoj ve Slovinsku a Bulharsku, což zase podle CVVM souvisí s tím, že právě tyto země se stávají oblíbenými destinacemi českých turistů.


Pořadí zemí pode podílu příznivého hodnocení (%)

1. Německo 95
2. Rakousko 94
3. Maďarsko 62
4. Česko 31
5. Polsko 56
6. Slovinsko 50
7. Slovensko 49
8. Bulharsko 15
9. Rusko 10
10. Rumunsko 4
Zdroj: CVVM








TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer">