Jiří Rusnok je guvernérem České národní banky od roku 2016.

Jiří Rusnok je guvernérem České národní banky od roku 2016. | foto: Michal Šula, MAFRA

ČNB zmírnila pravidla hypoték, postačí jen 10 procent vlastních peněz

  • 264
Česká národní banka ve středu uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky. Pro její získání budou stačit úspory ve výši 10 procent hodnoty nemovitosti, místo dosavadních 20. Zmírní se také omezení měsíční splátky. Poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) se ruší, informovala ČNB v tiskové zprávě.

Bankovní rada ČNB od prvního dubna zmírňuje doporučení pro posuzování nových hypoték. Jak uvedla centrální banka na svém webu, limit výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti (LTV) vzroste na 90 procent z 80 procent. V praxi to znamená, že na nové hypotéky budou žadatelé potřebovat méně vlastních zdrojů, úvěr získají s úsporami ve výši 10 procent z hodnoty zastavované nemovitosti.

ČNB znovu snížila úrokové sazby, očekává silnou recesi

Bankám se také ruší se dosavadní omezení, které jim umožňovalo poskytovat maximálně 15 procent celkového objemu hypoték s LTV mezi 80 a 90 procenty.

Méně přísné bude i omezení maximální výše měsíční splátky (ukazatel DSTI). Dosavadní limit 45 procent čistého měsíčního příjmu vzroste na 50 procent. Bankám navíc odpadne povinnost posuzovat nové hypotéky podle ukazatele DTI, který odráží počet ročních čistých příjmů domácnosti nutných ke splacení všech jejích dluhů. 

„V minulosti jsme reagovali na uvolněné úvěrové standardy a nadměrně optimistická očekávání zpřísněním hypotečních ukazatelů. Teď, kdy je ekonomika zasažená pandemií koronaviru, se ale mohou stát takto nastavené úvěrové standardy nadměrně přísnými. Proto jsme učinili naše dnešní rozhodnutí,“ komentoval změny guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Impulz pro nové úvěry

„Vlivem vyšší nezaměstnanosti a nižších příjmů domácností by mohlo dojít k zamrznutí hypotečního trhu a k dalšímu prohloubení problému s nedostupností bydlení pro velkou část populace. Aktuální opatření ČNB by mohly u části české veřejnosti nezasažené současnou krizí vyvolat vyšší poptávku po vlastnickém bydlení a poskytnout tak impulz pro nové hypoteční úvěry,“ míní ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Pořízení domu či bytu by dále mohlo usnadnit zrušení daně z nabytí nemovitosti, o němž ve středu jedná vláda. Sazba nyní dosahuje čtyř procent hodnoty pořizované nemovitosti a platí ji kupující. Opozice tento krok prosazovala již dříve, nyní s návrhem přišla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Jeho součástí je však i zrušení daňového odpočtu ze zaplacených úroků hypotéky.