ČNB Česku předpovídá nižší schodek

  • 2
Veřejné finance jsou jedním z nejkritizovanějších problémů české ekonomiky. Koncem prosince nicméně Česká republika dostala z Bruselu pochvalu za snižování schodku. Vývoj deficitu vidí od čtvrtka optimističtěji i Česká národní banka. Prognózu snížila o tři desetiny procenta.

Ještě v říjnu prorokovali centrální bankéři ekonomice schodek 3,5 procenta HDP. Ve čtvrtek svou předpověď snížili na 3,2 procenta.

Ke třem procentům se podle ČNB Česko přiblíží už v příštím roce. Pak by mohlo začít pomýšlet na vstup do eurozóny, a tedy společnou evropskou měnu.

Podobné ambice mají i další sousedé České republiky - Slovensko a Slovensko. Ty chtějí splnit požadavek tříprocentního deficitu i další kritéria v roce 2007. Malta v roce 2006 a Kypr dokonce ještě letos.

Česko a Maďarsko zatím drží termín 2008. Zavedení eura přichází v úvahu o dva roky později.

Banka i ministerstvo financí minulý týden upravily i další ekonomické předpovědi. Ekonomice věští shodně růst kolem 3,8 procenta. Inflaci obě instituce věští víc než dvouprocentní růst. - více zde

V důsledku nové prognózy ČNB minulý týden nečekaně snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta. Ke zvýšení úroků banka přistoupí nejdříve v prvním pololetí příštího roku, připomněla ČTK.

,