Diskuze

Realitní bublina nepraská, ČNB zatím nechala omezení hypoték bez změny

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok ve čtvrtek upozornil, že se podle výpočtů jeho instituce dále mírně zvýšilo nadhodnocení cen bytů. Zvýšením úrokových sazeb se tak zjevně nepodařilo situaci zlepšit. Bankovní rada kvůli tomu prozatím nechala limity ukazatelů pro poskytování hypoték beze změny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Já často radím, aby si lidé nebrali hypotéky. A často dostávám otázku, co tedy dělat? Žít v nájmu a na stáří nemít nic vlastní nebo nekonečně šetřit a nikdy nenašetřit? Říkám ne a ne. Prostě každý ať si pořídí bydlení podle toho na co má, popř. ušetří max za 3 roky. Nájem má význam jen pro špičkové pracovníky, kteří často potřebují měnit pracoviště tak, jak postupují v hierarchii firem. Ti ostatní ať si pořídí bydlení TAM kde na to dosáhnou. V Česku není jen Praha, ale i Broumov, Karviná, Dubí, Rotava, Moravský Krumlov a mnoho jiných, kde rádi mladé, šikovné lidi s rodinami přivítají. Jinak u nás zůstane pár velkých měst s šíleným provozem a kolem poušť. Porovnejte ceny bytů v Praze a Rotavě a hned máte řešení. Vylidňování venkova NENÍ sranda a není to v zájmu NIKOHO.

0 0
možnosti
DP

D30a64v98i14d 76P70e50t26r

25. 5. 2019 16:25

Píšete o městech.

Vylidňování venkova (vesnic) je asi nezastavitelné. Pokud v okolí není práce, obchod lékař, pošta, škola,...., tak lidé utíkají. A pokud se sníží počet lidí, tak na sebe nevydělá obchod (ubyde pracovní místo); pokud ubude dětí a nelze ufinancovat školu (zruší se škola a ubudou pracovní místa); nevydělá a sebe hospoda (=ubudou pracovní místa); v zemědělství dnes stačí desetina lidí, co před 50-ti lety (=ubyly pracovní místa); Lidé se raději odstěhují do měst.

Prostě je důležité mít blízko do práce, školy, obchodu, kina, divadla, k lékaři,....Takže raději ddo města, než zůstat tam, kde to stejně skončí. I když kdybych byl mladý sám bych si hypotéku nikdy nevzal a snažil se na dům, či byt koupit za úspory.

Sám jsem si kdysi (70. léta) dům postavil sám a přišlo mne to cca na dva mé tehdejší roční platy (pomohly i rodiny mne a manželky) a hlavně spoustu práce. Později po roce 1985 mladé páry mohly dostat velkou NENÁVRATNOU dotaci.

Je tam méně lidí, sníží se počet dopravních spojení a bez auta se pak lidé neobejdou (do děti; lidé, kteří z nějakého důvodu nemohou řídit (stáří,,...)

MÁ-LI NĚKDO NÁPAD JAK TO ZASTAVIT NAPIŠTE JAK.

0 0
možnosti
KK

Kdo uvažuje tak, že cena bytu/domu na hypotéku je vyšší o 20 - 30 let placené úroky,o pojištění nemovitosti a domácnosti, že koupí prázdné místnosti a vybavení bude stát další statisíce, že po pár letech začnou opravy , pominou "prázdniny" na daň z nemovitosti, po deseti letech náročnější údržba (nový plynový kotel a p.)?

Při sjednávání hypotéky se zamlčují spotřební půjčky na auto, dovolenou, často se neuvádí ani náklady na auto (benzin, pojistné, STK, měnění gum), náklady na školné pro děti - a když se to nasčítá s další neuváděnou režijí (př. stavební spoření, pojistky) - nevychází to většinou nejlépe. Nový - zastavený - byt či dům znemožňují flexibilitu při změně zaměstnání...

Omezení ČNB přišlo v nejvyšší čas ! Řada zadlužených vytlouká klín klínem, vzrůstají exekuce. Ani dnes nemůže mít každý vše a hned.

Obyvatel v podstatě moc nepřibývá, bytů a domů ano, takže někde může bydlet každý - a na př.postarat se o staré rodiče je nejsnažší ve společném domě, v režiji jedné domácnosti...

Chybou je malý výběr možností: podniky už nemají běžně stabilizační byty a obce obecní pro NUTNÉ případy, neexistuje výstavba družstevních bytů vč. svépomoci (tedy bez zisku a na obecním pozemku, který obec následně převede či prodá za symbolickou cenu)...

1 0
možnosti
RC

vzrustaji exekuce? Kolik je nesplacenych hypotek? CCa 1%, coz je skutecne zanedbatelna castka.

1 0
možnosti
DP

D64a69v16i26d 16P21e37t41r

24. 5. 2019 4:58

Jamkmile se začne stavět, novými technoligiem, tak ta starší byty a domy neuvěřitelně klesnou na ceně. Jen se teď mnoho stavebních úřadů BOJÍ vydávavat stavební povolení. Jako první předpoklad je nějaký stavební boom v oblasti bydlení.

0 0
možnosti
KK

Při exkurzích do Německa a Rakouska nás upozorňovali, že každá obec i město časem objeví, že zastavět všechnu zeleň, pole, louky je nesmysl a stabilizuje svá území a výrazně omezí či zastaví nové zábory půdy. Jde i o kapacity občanské vybavenosti a zdroje vody. Tedy nové stavět na již zastavěných místech (= bourat). Není pak v podstatě KDE stavět. Takže největším problémem se stává stavební pozemek, nikoli jen zadlužení...Našim obcím to často moc nedochází a prodává obecní pozemky, mění územní plány a pak prodávají i majitelé polí.

0 0
možnosti
TH

S tou bublinou tu někteří hezky straší, ale pokud někdo kupuje byt pro sebe, protože teď bydlí v nájmu, čekání na prasknutí bubliny pro něj stejně nemá moc smysl. Bublina může prasknout za půl roku, ale taky třeba za tři nebo za pět nebo vůbec. A čekající třeba za ty tři roky (když se teda prasknutí vůbec dočká) ušetří za nějaký větší starší byt třeba 400 tisíc, ale cca ty stejné prachy za tu dobu vyhodí za nájem (ty teď navíc raketově rostou). Bublinou už kolega v práci strašil v roce 2017, je půlka roku 2019 a stagnovat to začalo, ale výrazný pokles v nedohlednu.

3 1
možnosti
PS

Pokud koupíte nemovidost na hypotéku 20 let, počítáte s tím, že v daném místě budete 20 let pracovat.

Což je u mladé generace naprosto mylné.

2 1
možnosti
MV

M75i74l36a54n 82V43o67l18e89k

23. 5. 2019 17:38

Čekal snad někdy někdo, že opatření ČNB zaberou? Vždyť jsou se zdůvodněním úplně mimo.

1 0
možnosti
MP

Opatření ("intervence") ČNB primárně vyvolaly právě ty vysoké ceny nemovitostí (kdo by si taky nechal dobrovolně znehodnotit úspory?). A teď léčí příčinu snižováním úrokových sazeb - zase špatně.

0 0
možnosti
ZG

Z26d67e77n79ě57k 51G36l24a65s

23. 5. 2019 17:15

Každý pátý? Nepřestřelili jste to?

0 0
možnosti
RM

On taky není důvod prodávat něco co člověk koupil za 5 milionů za menší částku jenom kvůli nějaké ČNB:-P

1 0
možnosti
PS

Inflace cen pozemků, domů a bytů dlouhodobě převyšuje inflaci v ostatních odvětvích.

Tj. bublina je nafouknutá o ten rozdíl, tj. o moc.

3 0
možnosti
RC

ad

„Aktuální ceny nemovitostí nemusejí být z dlouhodobého hlediska udržitelné,“ uvedl Rusnok.

Pokud si vezmeme, jak ekonomie definuje "dlouhodobe", tak ma Rusnok pravdu. V dlouhodobem horizontu ceny udrzitelne nejsou - porostou.

1 0
možnosti
PS

Jako ve Španělsku, Portugalsku, Maďarsku, Severním Irsku,.... ;-D

2 0
možnosti
JN

podle inzerce ceny rostou dál, skoro bych řekl, že to zase zrychlilo

1 0
možnosti
RC

a podle inzerce ty drahe nemovitosti jsou v nabidce dlouho.

3 0
možnosti