Alternativa klasických cigaret Glo Hyper

Alternativa klasických cigaret Glo Hyper | foto: BAT

Drahé cigarety nutí Čechy šetřit. Alternativy rostou dál na oblibě

  • 9
Inflace nutí Čechy šetřit. To se nevyhýbá ani neřestem, jako je kouření. Na oblibě tak rostou tabákové alternativy, které zdražují pomaleji než klasické cigarety. Za rostoucí cenu cigaret tentokrát nemůže daňové zatížení ze strany státu, ale fakt, že výrobcům cigaret stouply vstupní náklady. Proto museli i oni přistoupit k výraznému zdražení.

Kuřivo představuje v rozpočtech nikotinových nadšenců nemalou položku. Kuřáci cigaret nebo jejich alternativ průměrně zaplatí každý týden za produkty tabákových společností 470 korun, což je o 70 korun víc než před rokem. Toho si samozřejmě všímají i samotní uživatelé, kteří nadále přecházejí k nikotinovým alternativám.

I cenově dostupné kvalitní cigarety nyní vyjdou na 126 korun za krabičku. Pro mnohé kuřáky už je to finančně neúnosné, a proto čím dál častěji přecházejí k nikotinovým alternativám hlavně v podobě zahřívaného tabáku.

Nejrozšířenější Iqos od Philip Morris pobafávalo v polovině letošního roku přibližně 530 tisíc lidí, většina z nich přitom odložila klasické cigarety úplně. Konkurenční Glo od British American Tobacco asi 250 tisíc kuřáků.

Závislost na nikotinu je silnější než závislost na heroinu, říká psycholog

Celkově trh se zahřívaným tabákem, který u nás představuje nejrozšířenější alternativu, loni vzrostl o osm procent na 34,2 procenta uživatelů. Dá se očekávat, že bude docházet k čím dál rychlejšímu odklonu kuřáků od tradičních cigaret k nikotinovým alternativám, ty mají podle odhadů v roce 2030 tvořit až třetinu tabákového trhu.

Tabákové náplně do zařízení, jako je například Glo, se totiž drží na ceně kolem 85 korun za 20 tabákových náplní, což představuje úsporu více než 40 korun na krabičce v porovnání s klasickými cigaretami. Při průměrné spotřebě tak může kuřák ušetřit až osm tisíc korun ročně. Náplně Heets vyjdou na 112 korun. Pro srovnání, cigarety Marlboro od stejného výrobce stojí 144 korun.

„Zdá se, že současné zdražení může pro řadu kuřáků představovat pomyslný strop a nyní mají v zásadě dvě možnosti. Buď přestat kouřit úplně nebo přejít k potenciálně méně škodlivým alternativám, ať jde o zahřívaný tabák či stále populárnější nikotinové sáčky,“ říká Michal Brzobohatý, obchodní ředitel společnosti British American Tobacco.

Lékaři, adiktologové i zdravotní experti se shodují na tom, že zahřívaný tabák je pro uživatele méně škodlivý než klasické cigarety. Při jeho užívání totiž nedochází k hoření, kvůli kterému se uvolňují zdraví nejvíce škodlivé látky – zejména ty rakovinotvorné.