ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Archiv Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat

Týraných zvířat v Praze nepřibývá, kontrol na podnět je víc, říká správa

  • 1
Každoročně přibývá v Praze v průměru o 15 procent podnětů na týrání zvířat, loni se však jejich počet meziročně zvýšil o 64 procent na téměř čtyři sta hlášení. Uvedli to na tiskové konferenci zástupci krajské veterinární správy. Závad je ale stále stejně, kolem padesáti ročně. Pouze dvou případů se v minulém roce ujala policie.

Pražští veterináři loni provedli 262 kontrol na základě podnětu, mnohé z hlášení bylo na stejného chovatele, například když moc štěkají psi. V 18 procentech pak byla zjištěná závada, což je proti republikovému průměru poměrně málo (ten činí 28,5 procenta).

Dva případy týrání zvířat potom loni předali veterináři i policistům, což se děje pouze v nejvážnějších kauzách. Chovatel měl v jednom případě psa a fenu, kterou pobodal. Ta ublížení přežila a skončila v útulku. Ve druhém případu šlo o zmlácení psa s trvalými zdravotními následky.

Zmrzlý pes, množírny i bílý lev. Jaké byly loni nejhorší případy týrání zvířat

Podle ředitele odboru ochrany zdraví a pohody zvířat na Městské veterinární správě Martina Jánošíka vypadají počty kontrol se závadou v Praze lépe než proti zbytku právě kvůli velkému množství hlášení případů. „Nedá se říct, že by lidé týrali zvířata více a více. Na druhé straně je vidět, že lidé si více všímají svého okolí,“ vysvětlil novinářům ředitel.

Veterináři v Praze, stejně jako i na celorepublikové úrovni, řeší nedostatek pracovníků. V hlavním městě je 10procentní podstav proti tabulkovým 34 pozicím. Podle nové ředitelky pražských veterinářů Kateřiny Březinové se omezují hlavně činnosti, kde dozorují i jiné orgány ochrany zdraví. Jde tak například o kontroly veřejného stravování, které pod Státní veterinární správu částečně spadlo v roce 2015.