Chotěboř nedostala dotaci na byty

  • 1
Bytový dům v Chotěboři na Havlíčkobrodsku místo radnice postaví soukromá firma. Na 18 malometrážních bytů mezi ulicemi Severní a Dlouhá město nedostalo státní dotaci, proto pozemek i s projektovou dokumentací prodalo. Nový investor má byty postavit do pololetí příštího roku, pak je prodá.

"Ty, kteří mají u města žádost o byt, budeme obesílat s oznámením, že je možnost byt koupit," uvedl místostarosta Milan Linhart.

V městské evidenci je asi 90 žadatelů, podle něj ale většina spíš počítá s levnějším nájmem. Podle původních záměrů měl na volné parcele vzniknout větší bytový dům s rozměrnějšími byty, radnice projekt upravila kvůli protestům občanů. Podle Linharta ale investorovi malé byty vyhovují, protože jsou na trhu žádanější.

Radnice naposled stavěla 25 bytů v minulém volebním období. Loni se státní dotací vybudovala infrastrukturu k 29 parcelám pro rodinné domy, které se už staví.

Město také vykoupilo pozemky v lokalitě za jatkami a chystá se zadat studii zástavby. Podle místostarosty by tam kromě desítek rodinných domů mohly vzniknout i bytové domy. Část pozemků by mohli využít drobní podnikatelé.

"Město nemá velký bytový fond," uvedl místostarosta. Větší množství bytů v Chotěboři má bytové družstvo.

Vlastnily je i Chotěbořské strojírny, ale ty je rozprodaly. Byty prodává i radnice. Letos nabídne 19 bytů v Houbově ulici. "Vedou nás k tomu ekonomické důvody, velké náklady na rekonstrukce," přiblížil.

Město má zatím desítky bytů ve starších domech.