Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Malý reaktor chce ČEZ v Temelíně, další na řadě jsou Tušimice a Dětmarovice

  11:01
Za dvacet let doslouží většina českých uhelných elektráren. ČEZ vidí budoucnost české energetiky v malých modulárních jaderných reaktorech, které chce stavět právě v místech současných uhelných elektráren.
CR-100. Zajistí energii pro 7 000 domácností.

CR-100. Zajistí energii pro 7 000 domácností. | foto: Centrum výzkumu Řež

Za devět let má první z nich vyrůst v areálu jaderné elektrárny Temelín, následovat jej mají do roku 2050 další. ČEZ dosud uváděl jako zvažované lokality místa po šesti velkých uhelných elektrárnách. V pondělí pak oznámil, že preferované jsou dvě - v Tušimicích a Dětmarovicích.

Další tzv. nejaderné lokality, tedy Prunéřov, Ledvice a Mělník, bude ČEZ dále zkoumat. Šestá varianta, tedy lokalita Poříčí u Trutnova, s největší pravděpodobností padá kvůli nevhodným geologickým podmínkám.

„Projekt malého modulárního reaktoru v místě elektrárny Poříčí analýza doporučila dále nerozvíjet, a to kvůli téměř jisté přítomnosti aktivního zlomu v blízkosti lokality, což umístění jaderné technologie vylučuje,“ uvedla firma ve zprávě.

Další zvažovanou lokalitou je umístění moderního malého reaktoru v areálu současné jaderné elektrárny Dukovany.

Co je to za cypoviny? Jaderný reaktor nechceme, raději uhlí, zní z Karvinska

Lokality elektráren v Dětmarovicích a Tušimicích projdou nyní řadou dalších intenzivních průzkumných a monitorovacích prací, než bude definitivně jasné, zda jsou vhodné pro umístění jaderného zdroje. „Průzkumné práce, které začaly v první polovině února, jsou zaměřeny především na vyloučení existence aktivních tektonických zlomů, posouzení hydrogeologie území i na analýzu podloží. Tato fáze prací bude ukončena na podzim tohoto roku,“ uvedl ČEZ.

Transformace nejaderné lokality v jadernou vyžaduje řadu průzkumných činností trvajících tři až pět let let, až poté bude možné zahájit povolovací proces.

Zvažované typy modulárních reaktorů mají výkon kolem 300 megawattů, tedy muselo by jich vzniknout deset, aby nahradily výpadek 3 000 megawattů výkonu tepelných elektráren.

„Čelíme situaci, kdy se během příštích méně než dvaceti let změníme z výrazného exportéra elektřiny na zemi zcela a zásadně závislou na importu. Otázka centrálního zásobení teplem bude ještě zásadnější, protože teplo nemůžete jednoduše dovážet například z Francie,“ varuje vedoucí Odboru výzkumu a hodnocení jaderné bezpečnosti ve Státním ústavu radiační ochrany Marek Ruščák.

15. února 2023

Třebaže stavba malých jaderných reaktorů se optikou dneška zdá jako sci-fi, jeden takový už čeští vědci vyvíjejí. Vzniká v Centru výzkumu Řež. Centrum výzkumu Řež je dceřinou společností ČEZ. Prototyp reaktoru, který tu vyvíjejí, by měl být hotový do deseti let a počítá se s tím, že vznikne v Česku. Jde však o jiný typ reaktoru, než jaký ČEZ zvažuje například pro Tušimice. Ten z Řeže bude menší a určený především k náhradě zdrojů vyrábějících teplo.

„Skupina Ústavu jaderného výzkumu je schopna s garancí tento reaktor plně vyvinout a naprojektovat. Český průmysl je schopen reaktor vyrobit, postavit a provozovat,“ řekl MF DNES ředitel sekce jaderné bezpečnosti v Centru výzkumu Řež David Harut. Reaktor nazvaný CR–100 bude tlakovodního typu. Vybavený bude parogenerátorem a turbínou pro dodávky tepla do systému centrálního zásobování.

„Očekávejte protesty.“ České jaderné plány děsí Němce i Rakušany

I proto bude vhodný k použití do blízkosti měst, kde nahradí elektrárny vyrábějící teplo. Jeho výkon má být 100 tepelných megawattů. CR–100 bude ale vytvářet i elektřinu a také produkovat vodík, o němž se uvažuje jako o alternativním palivu pro automobily budoucnosti.

Atom v uhelné elektrárně

Stavět malé reaktory v areálech současných elektráren je výhodnější než na zelené louce. „Stávající lokality po uhelných elektrárnách jsou funkční. Mají všechny sítě technické infrastruktury, vyvedení výkonu, elektrické napájení, plynové přípojky, telefony, dopravní napojení a lidé jsou na tyto lokality zvyklí,“ míní Tomáš Kovalovský, předseda představenstva České jaderné asociace.

Výhodou malých modulárních reaktorů je jejich omezený výkon a množství paliva. Jsou tedy mnohem menší než klasické reaktory například z Temelína. „Zároveň by zmenšení reaktoru mělo umožnit větší modulárnost a sériovost. Je zde větší tlak na dlouhodobé vyhořívání paliva a delší palivový cyklus. V budoucnu by pokročilé typy mohly fungovat na principu výměny celé kompaktní a hermeticky uzavřené aktivní zóny jednou za deset nebo více let. Fungovalo by to jako v případě baterie, která by se ve zmíněné periodě vyměňovala,“ popisuje Vladimír Wagner z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd.

Inženýři v Řeži pracují na malém reaktoru. Zvládne teplem zásobovat město

Malé modulární reaktory jsou ještě ve vývoji a není na světě žádný s licencí ke komerčnímu provozu. Předpokládá se, že k dispozici by měly být kolem roku 2030. Lidstvo je však už dávno využívá na ponorkách a letadlových lodích. „Za Českou jadernou asociaci jsme si jistí, že takové zařízení je schopen český průmysl vyrobit od A do Z. Ale chtělo by to strategické partnerství například mezi ČEZ a některým z developerů modulárních reaktorů a také jasnou státní energetickou koncepci,“ zmiňuje Tomáš Kovalovský z jaderné asociace.

Drahý proud

Proti modulárním reaktorům hraje to, že cena za jeden megawatt elektřiny vyrobené v nich vychází dvakrát dráž než z klasické jaderné elektrárny.

„Za 15 let budou obnovitelné zdroje a akumulace stále levnější, ale u jaderných reaktorů vidíme stálé zdražování a prodlužování termínu dokončení. Výjimkou není trojnásobné zvýšení původní ceny,“ upozorňuje Milan Smrž, propagátor obnovitelných zdrojů energie a viceprezident evropské asociace EUROSOLAR.

Dalším sporným bodem je ukládání vyhořelého paliva. Hlavní hlubinné úložiště jaderného odpadu z Temelína a Dukovan zůstává zatím jen na papíře.

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

Stovky miliard do jádra by se Česku měly vyplatit, jde o investici na 60 let

10. května 2024

Premium Evropská komise povolila státní podporu při financování stavby pátého bloku Jaderné elektrárny...

Natěšené hotely i hospody. Šampionát má ekonomice přinést dvě miliardy

10. května 2024

Do Česka se po devíti letech vrací hokejový šampionát, který v roce 2015 přinesl české ekonomice...

Chybějící byty, příliš vysoké nájmy. Krize bydlení zasáhla celou Evropu

9. května 2024

Dlouhodobá evropská krize bydlení zasahuje všechny země napříč kontinentem: od Nizozemska přes...

Na nákup s kufry peněz. Argentina tiskne bankovku v hodnotě deset tisíc pesos

9. května 2024

Roční míra inflace v Argentině dosáhla v březnu míry 287 procent, to je jedna z nejvyšších hodnot...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...