Petr Kounovský je majitelem penzionu Sluneční dvůr v Bavorské Rudě,

Petr Kounovský je majitelem penzionu Sluneční dvůr v Bavorské Rudě, specializuje se téměř výhradně na českou klientelu. | foto: archiv P. Kounovského

Čeští podnikatelé skupují opuštěné hotely a penziony v Bavorsku

  • 89
Ještě před 22 lety přímo u ní stála neprostupná železná opona a nedaleko hlídkovali vojáci NATO. Teď si Bavorská Ruda, šumavské městečko jen pár metrů od hranice s Českem, zvyká na příliv českých podnikatelů i zaměstnanců. Češi ale skupují hotely a penziony i jinde v Bavorsku.

"Na každé straně hranice platí: bez práce nejsou koláče. Ale tady na německé straně jsou ty koláče o něco nazdobenější," zdůrazňuje spokojeně majitelka penzionu Wiesenau v Bavorské Rudě Kateřina Mosingerová. 

V Německu pracuje už několik let, nakonec se sem i přestěhovala a před čtyřmi roky otevřela rodinný penzion. Mladí Bavoři z Rudy utíkají za lepším do měst, nepřebírají po svých předcích hotely či restaurace, a ty jsou pak prázdné. A také hodně levné.

"A tu naklusají šikovní a vynalézaví čeští občané a využívají toho," směje se Mosingerová.

Koupě nemovitostí v Bavorsku je výhodnější než v Česku

Zatímco v české Železné Rudě se některé nemovitosti delší dobu nemohou prodat; jakmile se uvolní nějaký penzion či hotel na německé straně, hned po něm skočí nějaký Čech. Nemovitosti v Bavorsku jsou totiž buď výrazně levnější než v Česku, anebo při stejné ceně se tady dá koupit dům v mnohem lepším stavu.

A nejen hotel či penzion, ale i prázdninový byt. "Srovnatelný standard rekreačního bytu je v Bavorsku levnější," potvrzuje Michaela Džupinová, ředitelka plzeňské realitní kanceláře Pubec.
 
V Bavorské Rudě teď žije necelá tisícovka obyvatel s vysokým věkovým průměrem kolem 55 let. Populaci omlazují hlavně Češi. Ještě před deseti lety klesal počet místních obyvatel každým rokem o desítky, teď tu desítky Čechů vlastní nemovitosti a další stovky sem jezdí na dovolenou.

Někteří starousedlíci z Bavorské Rudy české hoteliéry ani hosty moc nemusí, ale vedení městečka Čechy podporuje. Od hoteliérů totiž vybírá peníze za lůžka a čeští hosté zvyšují tržby v místních obchodech a restauracích, kde se často také domluvíte česky.

Češi neskupují hotely jen v Bavorské Rudě, realitní makléři z kraje potvrzují, že zájem je o nemovitosti v sousedním Bodenmaisu i ve vzdálenějším Zwieselu nebo Regenu a také v populárním Waldmünchenu, kam Češi už dlouhé roky jezdí do bazénu i za kulturou.