Česko získá miliardy z ruského dluhu

  • 3
Česko získá až čtyři miliardy korun z ruského dluhu v hotovosti a nejméně jednou ve formě zboží. Tím budou pravděpodobně vojenské vrtulníky. Dvě miliardy korun v hotovosti by do státní kasy mělo přitéct ještě letos, další dvě miliardy příští rok.

Dodatek k mezinárodní smlouvě podepsaly ruská a česká strana ve čtvrtek. Vláda pro letošek počítá, že od dlužníků České republiky získá asi čtyři miliardy korun. Uzavřením dohody tak splní padesát procent svého závazku.

"Samozřejmě pracujeme i na dalších deblokacích," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Česká republika, mimo jiné, vyjednává o splácení dluhu Kazachstánu.

Za 145 milionů dolarů, tedy zhruba za polovinu,  by ho měla odkoupit švýcarská banka Neue Privat Bank.

Na vyřešení ruského dluhu by se měla stejně jako v minulosti podílet společnost Falkon Capital, i když ji pro její údajnou nedůvěryhodnost kritizovala jak česká, tak ruská strana.

Splácení ruského dluhu je rozděleno na část vojenskou a civilní. Civilní má na starosti ministerstvo financí, vojenská spadá pod obranu.

Ministerstvo obrany by rádo získalo vrtulníky Mi-24 a Mi-17. Podle mluvčího rezortu Ladislava Štichy o jejich dodání úřad jedná. Rusové nabízejí i lettouny Antonov an-70 a Iljušin Il-76. O ty ale Češi stojí méně.

Zahraniční  dluh (v miliardách Kč)

2001

205,04

2002

91,62

2003

74,35

Podle mluvčího ministerstva financí Česká republika získá i dodávky palivových článků pro české jaderné elektrárny.

Rusové Česku dlužili asi 700 milionů dolarů, tedy zhruba 19 miliard korun. Česku by se tedy mělo podařit získat asi 40 procent z dlužné částky.

V současnosti má Česko vůči zahraničí pohledávky ve výši asi 75 miliard korun.  Mezi největší dlužníky České republiky patří Sýrie, Rusko, Irák, Libye, Kuba a Alžírsko.