Mezi podnikateli rostla důvěra v průmyslu a službách, v obchodu a stavebnictví se naopak snížila. Ilustrační foto.

Mezi podnikateli rostla důvěra v průmyslu a službách, v obchodu a stavebnictví se naopak snížila. Ilustrační foto. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Češi více věří ekonomice, ale pesimističtí jsou stavebníci

  • 0
Češi vyjádřili větší důvěru tuzemskému hospodářství. V prosinci se souhrnný indikátor důvěry zvýšil o 3,6 bodu. Pozitivněji vidí vývoj ekonomiky podnikatelé i spotřebitelé.

Důvěra mezi podnikateli vzrostla o 3,9 bodu, mezi spotřebiteli o 2,5 bodu. Ve srovnání s nízkou hodnotou v prosinci 2009 je souhrnný indikátor důvěry meziročně o 13,5 bodu vyšší.

"Po vzoru německého Ifo roste důvěra v ekonomice i v ČR. Zdaleka to nejsou historická maxima, ale trend je to jednoznačně pozitivní," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Mezi podnikateli důvěra nejvíce vzrostla v průmyslu a ve službách. V obchodě a ve stavebnictví se důvěra naopak snížila.

Stavebníci vidí hůře nejen svou současnou ekonomickou situaci, spokojení nejsou ani s celkovou poptávkou po jejich službách. Pro příští tři měsíce stavebníci předpokládají ve srovnání s listopadem mírné zlepšení stavební činnosti při téměř stejné zaměstnanosti. Celkově se důvěra ve stavebnictví v prosinci snížila o jeden bod a je o 11 bodů nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v prosinci ve srovnání s listopadem hodnocení současné ekonomické situace mírně snížilo. Podle respondentů v prosinci mírně klesly zásoby. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v listopadu.

,