Osm z deseti Čechů je spokojeno s tím, jak bydlí.

Osm z deseti Čechů je spokojeno s tím, jak bydlí. | foto: Context

Češi jsou spokojeni se svým bydlením

  • 23
Většina obyvatel Česka je spokojena s tím, jak bydlí. Nabídka bydlení i možnosti jeho financování jsou podle Čechů dobré. Hůře lidé vnímají dostupnost bydlení pro široké vrstvy osob. Deregulaci nájemného považuje za správnou jen o něco více než třetina lidí. Vyplývá to z výzkumu firmy Factum Invenio.

"Naprostá většina lidí, tedy téměř osmdesát procent, je stejně jako v předchozích letech se svým bydlením celkově spokojena," uvádí výzkum.

Rozhodně spokojena je více než pětina. Nejspokojenější jsou lidé, kteří bydlí ve vlastním rodinném domě. Jen zhruba desetině z nich na jejich bydlení něco vadí. Relativně nejméně jsou spokojeni, pokud nepočítáme podnájemce, uživatelé soukromých nájemních bytů - asi šedesát procent.

Se svým bydlením je rozhodně spokojen jen každý desátý Pražan, oproti tomu na Moravě je naprosto spokojena více než čtvrtina lidí.

"Více než polovina obyvatel Česka považuje své výdaje na bydlení vzhledem k jeho kvalitě za vysoké“, uvádí Božena Valentová ze společnosti Factum Invenio.

Situace na trhu s byty je slušná
S názorem, že nabídka možností financování bydlení je široká, souhlasí dvě třetiny lidí. Nabídku bydlení na trhu považuje za dostatečnou více než polovina Čechů; spokojeni jsou zejména Pražané.

Méně příznivě je však hodnocena dostupnost bydlení pro obyvatelstvo. S výrokem, že bydlení je dostupné pro široké vrstvy obyvatelstva, se ztotožňuje necelá polovina obyvatel.

Deregulace oblibu nezískala
Deregulace nájemného má poměrně málo příznivců. S názorem, že je správná, souhlasí jen o něco více než třetina obyvatel. Postoje jsou silně ovlivněny způsobem bydlení. Souhlasné postoje převažují jen mezi lidmi, kteří bydlí ve vlastním domě. Největšími odpůrci deregulace nájemného jsou lidé žijící v podnájmu a uživatelé obecních nájemních bytů.

Zvýšení nájemného je problém, který se dotýká téměř třetiny obyvatel. Dotčeni se jím cítí nejen uživatelé obecních či soukromých nájemních bytů (zhruba tři čtvrtiny z nich), na které letos zahájená deregulace přímo dopadá, ale také družstevníci.

,