Laboratoř může sehrát důležitou roli při tržních výpadcích průmyslově...

Laboratoř může sehrát důležitou roli při tržních výpadcích průmyslově vyráběných léčiv (26. 4. 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Příprava mastí i tobolek. Dr. Max otevřel novou centrální laboratoř

  • 3
Lékárenská síť Dr. Max v úterý slavnostně otevřela novou centrální laboratoř v pražských Řepích. Připravuje v ní léčiva nejen pro lidi, ale také pro zvířata. Projekt vyšel na více než 40 milionů korun.

Laboratoř nahrazuje tu původní v Nučicích u Prahy, která byla otevřena v roce 2014. Ta tehdy představovala náklady ve výši asi 26 milionů korun. Podle Daniela Horáka, generálního ředitele sítě lékáren Dr. Max, přitom postavení průměrné lékárny vyjde na 3 až 5 milionů korun.

„Už v té době to byl docela odvážný pokus se pustit do něčeho takového,“ zmínil Horák na tiskové konferenci. Nový projekt v pražských Řepích však svou cenou překonal nučickou laboratoř více než 1,5násobně, jde o investici ve výši 45 milionů korun.

„Bylo to nezbytné vzhledem k prudkému nárůstu objednávek od spuštění první centrální laboratoře před necelými osmi lety,“ uvedl Horák. Těch bylo v roce 2014 v průměru 1 850 měsíčně, v loňském roce tento ukazatel překročil hranici osmi tisíc.

Oproti nučické laboratoře je ta pražská větší a nachází se v ní daleko větší počet přístrojů a měřidel. Aktuálně v ní pracuje asi 45 odborných pracovníků.

Široký rejstřík produktů

V centrální laboratoři se vyrábějí masti, roztoky, gely, suspenze, ale i tobolky a čípky. „Máme zde také čisté prostory pro přípravu sterilních, převážně očních lékových forem, takže oční kapky, oční vody, oční masti,“ zmínil Petr Harant, vedoucí lékárník centrální laboratoře.

Ústřední laboratoř slouží jako určitý druh podpory pro všechny lékárny v republice. Může mít ekonomický význam pro menší lékárny. Některé lékárny se pouštějí například do míchání speciálních mastí pouze sporadicky, anebo vůbec, a tak se jim nákup potřebných složek – které mohou být navíc dodávány ve větších baleních – nemusí vyplatit.

V tomto případě však mají možnost nechat lék pro pacienta vyrobit v centrální laboratoři. Pacient tak nemusí „putovat“ s receptem po několika lékárnách.

Laboratoř může také sehrát významnou roli při tržních výpadcích průmyslově vyráběných léčiv, jako byla v minulosti například framykoinová nebo bactrobanová mast.

„V žádném případě nechceme konkurovat výrobě léčiv,“ uvedl Petr Harant s tím, že fungují pouze jako doplněk, který je však i v průběhu let stále důležitý.

Laboratoř dodává i léčiva pro zvířata, z celkové výroby činí počet veterinárních přípravků asi 10 až 15 procent.

V republice se nachází ještě dvě laboratoře Dr. Max, a to v Ostravě a Brně. Oba moravské provozy se však zabývají pouze individuální přípravou léčiv na základě receptu konkrétnímu pacientovi a zásobují pouze lékárny Dr. Max. Všechny laboratoře vyrobí jednotky tisíc kusů přípravků denně.