Diskuze

Za dekádu o dvojnásobek. Cena bytů roste nepřetržitě od roku 2013

Nákupní cena bytů v Česku se za deset let více než zdvojnásobila. Index cen bytových nemovitostí (HPI), který měří vývoj cen bytů a rodinných domů včetně cen souvisejících pozemků roste nepřetržitě od konce roku 2013.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Teď už tedy ceny moc nerostou. Viz Sreality

0 0
možnosti
SN

Důvod proč se stát,obce,kraje zbavovaly celých sídlišť do soukromých rukou byl ten, že neměl prachy na rekonstrukci. Ne všechny paneláky tou dobou byly z osmdesátek.

Všech starostí s paneláky se stát zbavil a vyřešil tím problém. Nikdo nevěděl, že to za třicet let bude majetek. Tehdá se to bralo jako takovej lepší stan.

Kdejaká ojetá audina měla větší cenu.

2 0
možnosti
JB

Mám potvrzeno od několika makléřů, že byl 15% pokles cen a to bylo v Srpnu. Ono když v Praze potřebujete plat minimalne 270 000kc hrubeho mesicne abyste mohli založit rodinu a normálně žít tak to jinam než dolů jít nemůže. Realita je 40 hrubého a to musíte umět alespoň 2 cizí jazyky a mít vysokou školu. Zaměstnavatel vás doslova stahuje z kůže a musíte pracovat i o víkendech. Žili jsme ve Skotsku, kde jsou nemovitosti 3 x levnější než v Praze ak tomu jsme měli čistý příjem 250k měsíčně. Realita v Praze je 100k měsíčně na 2 lidi. To je měsíční splátka hypotéky na mensi rodinný byt. Mi už tady ani bydlet nechceme. Jednak na to nemáme a nelíbí se nam tady. Už jen šetříme, abychom odsud mohli co nejdříve vypadnout.

0 0
možnosti
TB

Prosím? 270000 hrubého? Nájmy v Praze začínají kolem 15000. Měsíční splátka hypotéky 100000? Mám pocit, že ta čísla jste nabral někde na ruletě.

0 0
možnosti
DZ

D39a41v92i26d 65Z30e61m58a12n

29. 9. 2022 13:07

Dělám už několik let jako nenáviděný (myslím profesi, ne přímo sebe :)) ) realitní makléř. Nicméně ta pravda je relativně jednoduchá - ve chvíli kdy nám začal covid, se běžní lidé na panelákových bytech začali přehazovat o statisíce. Většina z nich financovala hypo. Což znamenalo, že ceny rostly opravdu nehorázným tempem. Trh si prostě přeinvestovali češi, kteří v období covidu dostávali prachy za to, že seděli doma na zadku. Momentálně se situace otočila a každého kupujícího si prostě musíme hýčkat a jít mu naproti. Protože většina lidí hypotéku nedostane, tím pádem nám na trhu zůstávají většinou pouze ti s hotovostí (nebo předschváleným úrokem). Ceny tak přirozeně klesají. A to docela razantně.

1 2
možnosti
VV

Za těmito cenami je fenomén ryze Český, čímž je pěnězovod od rodičů dětem na byt, či dům, kteří pak odevzdají veškeré úspory další generaci - která má desítky let na to, aby si vytvořili své finance a pak se důchodci odevzdají státu do rukou, aby je na stáří zajistil pouze z důchodu.

Kdyby tento penězovod neexistoval, anebo byl daleko menší, tak jak to je na západ od nás, tak by developeři jednoduše nemohli tyto ceny požadovat, neb by na počáteční depozit nikdo neměl.

1 1
možnosti
LK

To co píšete je úplný nesmysl. Já jsem zrovna ve věku, kdy si lidi pořizují bydlení a nevím o nikom, komu by jeho rodiče dali svoje veškeré úspory na vlastní byt. Právě naopak v mém okolí je spousta starých lidí, kteří žijí sami ve velkých bytech a zubynehty se jich drží.

1 0
možnosti
LK

Když se stále najdou lidé, kteří kupují i za neustále rostoucí ceny. Tady byl problém v tom, že tím, že tu hypo dali v podstatě úplně každému, tím neustále zvyšovali poptávku a tím pádem i prostor pro zvyšování ceny.... "Proč bych prodal byt za 2 miliony, když Lojza dostane hypo klidně i na 3 míče.... tak to zkusím nadstřelit za 3,5 a třeba se na to někdo chytně"

2 2
možnosti
PP

P70e39t49r 35P94a20ž67o73u69t

29. 9. 2022 12:37

Však tu celé roky developeři tahají z lidí i poslední pětník. Staví tu převážně dělníci z východu, používají se ty nejlevnější materiály a na většině těch novostaveb je tak nekvalitní práce a materiály po pár letech pěkně vidět.

Pak přijde ještě na řadu síť realitních makléřů, která prakticky jen podepíše s novým majitelem smlouvu, maximálně pomůže zařídit financování no a obvyklá provize je přes 100 000 na byt.

Pak si tu lidé berou nesmyslné 100% hypotéky na 35 let a když úrok vzroste i o 1% mají problém.

0 0
možnosti
RC

To konci.... Soucasne ceny reflektuji nekolik mesicu stare nizke urokove sazby. Se soucasnymi urokovymi sazbami je vetsina tech nemovitosti neprodejnych.

Takze pokud neporoste vyrazne nezamestnanost, ceka na stagnace. Pokud rapidne naroste nezamestnanost, ceka nas zrejme pokles. Ale ne okamzity, pri minule krizi to trvalo cca 2 roky, nez se to vyrazne projevilo.

1 0
možnosti
RO

R56o83m10a41n 92O41l30á56c86h

29. 9. 2022 12:21

To rozhodně nekončí. Přinejlepším je to pauza před dalším růstem...

3 0
možnosti
LN

To je ještě dobrý. Koncem devadesátek to bylo za půl dekády.

1 0
možnosti
JV

J74o45s94e19f 82V49a43l71a

29. 9. 2022 12:15

jeee, predposledni clanek byl prece o tom, jak byty konecne zlevnuji....ze by se redaktori spletli ? Dokonce odkaz na ten clanek mate hned pod vasim clankem.

Vivat Premium !

0 0
možnosti