Byt u vody? Ten už nechci

  • 3
Zatímco velké podniky, které se mají stěhovat do plánovaných tří set tisíc čtverečních metrů nových kancelářských budov mezi Karlínem a Libní, si možná budou moci dovolit zaplatit víc za protipovodňové zábrany, nájemníci a kupci bytů zřejmě na výhled na řeku na dlouhou dobu zanevřou. Někteří realitní agenti tvrdí, že už teď jim klienti utíkají. Byt u vody? Ten už nechci, říkají jim lidé.

"Nemovitosti jsou podmáčené, spousta jich není pojištěna, takže je logické, že je lidé budou málo kupovat," říká Martin Urman z 1. české realitní. "Koupili jsme nemovitosti v Karlíně a Holešovicích a i lidé, kteří už na ně zaplatili zálohu, chtějí od smlouvy odstupovat."

"Úprk klientů by mohl postupně srazit ceny bytů v zatopených čtvrtích z asi 35 tisíc korun na metr čtvereční až na polovinu," říká Urman.

Podle Ivana Gavlase z realitní kanceláře Gavlas pokles cen v zaplavených oblastech spíš posílí poptávku po jiných, bezpečnějších lokalitách, ale nezpůsobí propad cen celého realitního trhu. "Naštěstí to nepředstavuje tak velké množství bytů na trhu, ale zájem se každopádně obrátí k nezaplaveným oblastem," říká Gavlas.  

Firemní sídla budou dražší
Do minulého týdne firmy jako Borensteinova plánovaly, že v oblasti Karlína, Libně a Holešovic proinvestují až 30 miliard korun. Jejich kancelářské objekty měly uspokojit poptávku velkých firem, které se stěhují z drahého centra.

Osud těchto megaprojektů - výstavby na Rohanském ostrově nebo projekt kanceláří a bytů Rivercity - je teď nejasný.

Stavebníci se obávají psychologického efektu povodní, který otestuje, zda zájem firem stěhovat se k řece je tak silný, že budou ochotny zaplatit i vyšší náklady na pojistné, jež budou následovat, a také na větší požadavky protipovodňových valů.

"Když bereme v úvahu současnou skličující atmosféru, bylo by jen logické, kdyby se někdo rozhodl změnit plány," říká Robert Neale z developerské firmy Portland Trust.

Avšak investoři na obraz povodní časem zapomenou. "Nájemníci jsou šokovaní tím, co se děje, ale zatím nikdo z nich nezmínil, že by chtěl odejít," říká Borenstein.