ilustrační snímek | foto: archiv Mooden

Roste cena bydlení, mezičtvrtletně stoupla nejvíc za posledních deset let

  • 163
Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostly nejvíce za posledních deset let. Nejvíce u pozemků, o 5,2 procentního bodu. Pozemky zdražily nejvíce také v meziročním srovnání, o 15,8 procentního bodu. Od roku 2010 jsou jejich ceny téměř dvojnásobné.

Vyplývá to z HB Indexu Hypoteční banky, jehož výsledky zveřejnila na webových stránkách. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010.

Byty za dva roky zdražily ve všech okresních městech. I více než o polovinu

Ceny pozemků meziročně vzrostly o 15,8 procentního bodu na 194,8 bodu. „Za růstem cen stojí dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou brzdí zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity inženýrských sítí. Náklady na zasíťování navíc rostou. Spolu se zdražováním pozemků roste zájem o ty ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst,“ uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Bydlení zdražuje všude

Ceny bytů meziročně stouply o 13,4 procentního bodu na 177,4 bodu. Mezičtvrtletně vzrostly o 3,8 bodu. Byty zdražily ve všech krajích, nejvíce v Moravskoslezském, Karlovarském a Jihomoravském, nejméně v Praze. „Tahounem růstu cen jsou nízké sazby úvěrů na bydlení a vyšší podíl investičních nákupů. Developeři zdražují v průběhu jednotlivých etap i vícekrát. Co se týče kategorií, nejvyšší růst cen byl opět u bytů o dispozicích 3+1 a 3+kk,“ doplnil Němeček.

10. května 2021

Rodinné domy meziročně zdražily o 10,4 procentního bodu na 159,2 bodu. Mezičtvrtletně jejich ceny vzrostly o 3,2 procentního bodu. Podle Němečka je zájem jak o nemovitosti v dobrém technickém stavu, tak o ty před rekonstrukcí. 

Ceny bytů ještě porostou. Za 10 let budou dvojnásobné, říká analytik

„Trvá i poptávka po rodinných domech ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, ke kterým se vážou nižší ceny. Mimo nemovitostí k bydlení navíc pokračuje i vysoký zájem o objekty pro individuální rekreaci. Kromě vysoké poptávky za zdražováním rodinných domů stojí i mírně rostoucí ceny stavebních prací a materiálů,“ dodal Němeček. Nejvíce se podle něj staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Developeři zde nabízejí převážně řadové rodinné domy.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Zdroj: Hypoteční banka (základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010)

,