Bushovy šance oživily náladu na burze

  • 2
Americký prezident George Bush sahá po druhém funkčním období v úřadu a světové burzy reagují růstem. Například britské akcie posílily na úroveň blízkou dvouletému rekordu. Stoupla i cena ropy.

Na londýnském trhu se dařilo hlavně farmaceutickým firmám GlaxoSmithKline a AstraZeneca. Od nich se pak růstový trend přelil i k dalším titulům.

Obchodníci se také shodli, že jasné vítězství jednoho z kandidátů by trhům pomohlo víc, než několikadenní přepočítávání hlasů.

"Dovedu si představit, že trhy zamíří během dne vzhůru. panuje všeobecné přesvědčení, že republikáni více podporují obchod," řekl investiční manažer Britannic Asset Management Philip Graves.

"Bush je také víc nakloněn daňovým škrtům. Zisky z nich se pak budou investovat na burze. Změnil i daňový režim u dividend, takže je pro firmy výhodnější dividendy vyplácet," dodal Graves.

Farmaceutické firmy posilovaly - analytici soudí, že budou profitovat z Bushovy zdravotnické politiky. "Panovaly obavy z dovozu léčiv. Kerry byl vnímán jako někdo, kdo bude víc tlačit na pokles cen léků. Bush je zase více nakloněn průmyslu," uvedl jeden z londýnských obchodníků.

Dealeři také tvrdí, že Bushovo vítězství bude mít příznivý vliv na technologické firmy a zbrojovky.

Ropa mírně zdražila
Po oznámení průběžných výsledků se zvedly i ceny ropy. Barel americké lehké ropy se dostal opět nad hranici 51 dolarů. Bush se totiž chystá zvýšit americké strategické zásoby této suroviny, což by znaměnalo vyšší poptávku a tlak na růst cen.

Kerry se naopak chystal posílit využití alternativních zdrojů.

INVESTIČNÍ ZPRAVODAJSTVÍ SLEDUJTE NA AKCIE.IDNES.CZ

VOLBY V USA NA iDNES

On-line sčítání hlasů

Republikáni vs. demokraté

Přehled prezidentů USA

ON-LINE REPORTÁŽ

Fotogalerie

Články

Anketa

,