Pivo - (c) profimedia.cz/corbis

Pivo - (c) profimedia.cz/corbis - Pivo - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Budvar prohrál soud v Maďarsku

  • 4
Slavnému jihočeskému pivovaru Budějovický Budvar klesla pozice na maďarském trhu. Naopak tam posílil jeho věčný konkurent, americký pivovar Anheuser-Busch, který v této evropské zemi vyhrál vleklý známkoprávní spor o obchodní známky Bud, Budweiser Budvar a Budweiser Bier-Budvar.

Z rozhodnutí maďarské justice tak náleží užívání těchto známek pouze Američanům.

Vedení Budějovického Budvaru bylo včera při vyjádřeních spíše opatrné. "Zatím to nebudeme podrobně komentovat, počkáme si na písemné vyhotovení rozsudku," uvedl ředitel pivovaru Jiří Boček.

Na otázku, jaký význam představuje maďarský trh pro Budvar, Boček sdělil, že z obchodního hlediska je to středně velké odbytiště.

"Naše pivo tam vozíme a budeme ho vozit dál. Toto rozhodnutí soudu prostě nezastaví náš vývoz směrem do Maďarska," uvedl.

Finanční a ekonomický manažer Budějovického Budvaru Petr Jánský, který je na zahraniční dovolené, upřesnil, že do Maďarska jihočeský pivovar vozí přibližně několik tisíc hektolitrů piva ročně. "Souhlasím s ředitelem Bočkem, že soudním rozhodnutím nekončí náš maďarský vývoz," podotkl Jánský.

Pivovary Anheuser-Busch a Budějovický Budvar, které oba vznikly na konci 19. století, se přou o název Budweiser a další ochranné známky od roku 1906. Po celém světě spolu v současnosti vedou asi čtyřicet známkoprávních sporů.

Budějovický Budvar o známku Budweiser nezápasí jen ve světě. Letos se o ni musel utkat s městským rivalem, Budějovickým měšťanským pivovarem, který vyrábí pivo Samson. Soud ale letos v červnu rozhodl, že označení Budweiser náleží jen Budějovickému Budvaru.