Brno postaví stovky nových obecních bytů

  • 1
Město Brno letos dostaví nebo začne stavět asi pět set nových obecních bytů. Zastupitelé včera mimo jiné schválili materiál, který popisuje vývoj výstavby obecních bytů v letošním a příštím roce.

Podle něj by mělo být letos rozestavěno nebo zahájeno budování necelých pěti set nových bytů. Sto šedesát tři jich zaplatí ze svého rozpočtu město, na zbytek dají peníze městské části.

Jedná se mimo jiné o chráněné byty, půdní vestavby či byty v domech s pečovatelskou službou pro staré lidi.

"Orientujeme se hlavně na speciální byty, jako jsou domovy s pečovatelskou službou nebo sociální byty," popsal náměstek brněnského primátora Richard Svoboda, který má na starosti bytovou politiku.

Město chce podle Svobody místo peněz na výstavbu jednotlivých bytů podporovat spíše budování infrastruktury: vodovodů, kanalizací, osvětlení či silnic pro výstavbu soukromých bytů. "Běžné nájemní byty by se měly podle mého názoru stavět jen ve velmi omezené míře," řekl Svoboda.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Mezi největší lokality, kde soukromé firmy byty staví nebo v nejbližší době začnou, patří například ulice Křenová blízko centra města, kde má u řeky Svratky za dva roky vyrůst asi dvě stě čtyřicet nových bytů. Šestina z nich bude chráněných.

Další desítky nových bytů vzniknou například v brněnských městských částech Bystrc, Medlánky či Vinohrady.

,