Britové si oblíbili japonské vozy a Škodu

  • 29
Britští řidiči stále milují japonské vozy, postupně ale podléhají i kouzlu mladoboleslavské Škody. Přes 23 tisíc motoristů vybíralo v anketě magazínu What Car? nejoblíbenější značky - čtrnáct z prvních dvaceti bylo japonských. Škoda si proti roku 2003 polepšila o dvě příčky a skončila druhá.

Největší spokojenost panuje na ostrovech s japonskými vozy Lexus. Těm patří první příčka čtvrtý rok v řadě. Za druhou Škodou skončil na bronzovém stupínku další zástupce země vycházejícího slunce, automobilka Mazda.

"Zatímco Lexus dělá dojem i nadále, zjevení Škody jako jednoho z předních výrobců je pro mnohé překvapivým příběhem o úspěchu vzhledem k image, kterou měla před deseti lety," uvedl Dave Sargent ze společnosti J.D. Power, která průzkum prováděla.

Upozornil také na poměrně špatné postavení některých jiných evropských značek. Do první desítky se totiž z evropských vozů vešlo kromě škodovky jen BMW, Volvo a Audi.

"Řada evropských výrobců má ještě co dělat, aby dosáhla úrovně, kterou zákazníkům poskytují japonské značky," dodal Sargent.

Nejméně populárními automobilkami jsou v Británii Alfa Romeo a Land Rover, z konkrétních značek vozů jsou řidiči nejméně spokojeni s Fiatem Bravo a Renaultem Espace.

Naopak cenu pro "nejuspokojivější" vůz získala univerzální Honda Jazz.

V anketě řidiči hodnotili například spolehlivost, hospodárnost provozu, design a úroveň zákaznického servisu.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ ZNAČKY
AUT PODLE BRITSKÝCH ŘIDIČŮ
1. Lexus
2. Škoda
3. Mazda
4. Toyota
5. Honda
6. BMW
7. Daihatsu
8. Volvo
9.-10. Audi
9.-10. Subaru
Pramen: What Car?

,