Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Regulační úřad šetří dodavatele energií kvůli možnému nefér jednání

Energetický regulační úřad šetří dodavatele energií Bohemia Energy, Europe Easy Energy a Lumius kvůli možnému nefér jednání na trhu s energiemi. Zprávu sdělil mluvčí úřadu Michal Kebort. Skupina Bohemia Energy následně uvedla, že se vždy snažila respektovat právo a věří, že legislativu dodržela i nyní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Všechny firmy, které nejsou schopny dodržet uzavřené smlouvy by měly přijít o licenci a ERÚ by měl při přidělování licencí postupovat obezřetněji.

0 0
možnosti

A taky XEnergie. Od května mám s nimi smlouvu na dobu irčitou 2 roky s fixací ceny na 2 roky. Cena je pro mne výhodná, proto jsem taky tu smlouvu s nimi uzavřel. A dnes mi přišel e-mail s oznámením, že kdesi cosi, turbulence na trhu s energiemi, a že mi budou dodávat energii za ceny burzovní, nebo co. A poslali mi o tom návrh smlouvy. A prý můžu samozřejmě odstoupit od smlouvy, pokud s tím nesouhlasím.

Slušně jsem jim obratem odpověděl, že na jejich nabídku dodatku smlouvy nepřijímám, od námi podepsané smlouvy neodstupuji a trvám na jejím plnění.

Turbulence na trhu s energiemi se mne netýkají, protože mám písemně uzavřené smlouvy o dodávkách energií na dva roky s fixací ceny na tutéž dobu a podnikatelská rizika mých dodavatelů energií mne nezajímají, protože nejsem jejich akcionář, nýbrž spotřebitel.

Já se jim taky nesvěřuji se svými problémy a nechci, aby je za mne řešili, nejsem ochoten nést jejich podnikatelská rizika, zajímá mne jen to, co jsme dohodli v písemně uzavřené smlouvě, kterou sami navrhli, od této smlouvy neodstupuji a budu trvat na jejím plnění.

3 0
možnosti

Pokud se snaží BE porušit vlastní platné smlouvy, měla by dostat pokutu. Pokud by porušení bylo ve více jak v 10 případech, měla by přijít o licenci.

2 0
možnosti

No, to není dobrý nápad s tím přijít o licenci. Pro spotřebitele se smlouvou na dobu určitou a fixovanou cenou na celou dobu úvazku by to v současné době znamenalo, že by přišli o výhodnou cenu a byli by nuceni hledat si nového dodavatele energie a sjednávat s ním podmínky a cenu právě v době, kdy je to pro ně nejméně výhodné.

Což by znamenalo, že spolu se svým dodavatelem, který je podvedl (tím, že není ochoten plnit smlouvu, kterou s nimi uzavřel) by byli potrestáni poškození spotřebitelé za to, že si stěžovali. To by je pochopitelně odrazovalo od stížností, takže dodavatelé by si mohli dělat co by chtěli bez ohledu na uzavřené smlouvy.

Za mne by stačila pokuta za to, že to musí ERÚ řešit plus jakýkoliv administrativní postup, který nahradí nefungující administrativní postup dodavatele. Například, aby ERÚ předepsal zálohy na další období, které jsem povinen platit v případě, že je dodavatel protiprávně zvedne (jak mi avizoval) a aby ERÚ provedl vyúčtování v souladu s podepsanou smlouvou (a energetickým zákonem) v případě, že to dodavatel provede nesprávně (například na základě v rozporu se smlouvou protiprávně zvýšenou cenou, když smluvně zaručil fixaci ceny na celou dobu úvazku).

Nepotřebuju, aby můj dodavatel energie přišel o licenci anebo zbankrotoval v době, kdy je cena energie drahá a mne by se to nemělo týkat vzhledem k fixaci ceny. Potřebuju, aby byl donucen plnit smlouvu, kterou podepsal.

Ale nenechám se tím vydírat: Že ji není schopen plnit nezačnu řešit v den, kdy mi to napíše (to mu nemusím věřit), ale v den, kdy ho najdu v insolvenčním rejstříku anebo mi bude věrohodně oznámeno, že přišel o licenci.

0 0
možnosti

M11a83r45c42e20l 90S19u87p

8. 10. 2021 13:33

Neměl by ten regulační úřad zároveň dohlížet na to, za kolik dodává ČEZ elektřinu distributorům elektřiny a starat se o to, aby se v ČR vytvořilo konkurenční prostředí, které bude výhodné pro finálního zákazníka v ČR?

Třeba tím, že zastropuje cenu elektřiny pro distributory v ČR a umožní ČEZu prodávat na burzu pouze přebytky ?

Takhle to podle mého vypadá, že zde na trhu zůstane v dohledné době jediný distributor elektřiny - a to ČEZ. Ten samozřejmě zároveň i vyrábí elektřiny a z této výroby nyní hrabe zisk přímo hráběmi bez ohledu na koncového zákazníka.

Ono je velmi jednoduché veškerou "špínu" naházet na hrb distrbutorům, kteří nejsou výrobci a nyní samozřejmě půjdou do vrtule.

1 6
možnosti

Normální stát by se tak choval. Za nesmyslně vysoké ceny prodávat pouze přebytky a to státům, kteří záměrně rezignovali na vlastní stabilní výrobu.

0 0
možnosti

Mám s BE smlouvu na dobu určitou v délce 2 roky. Akční ceník s fixací ceny do 30.6.2023. Po telefonické konzultaci na ERU zasílám nesouhlasné stanovisko ke změně ceny.

K 31.12.2021 zažádám o mimořádnou fakturu a pokud BE i přes můj nesouhlas provede změnu ceny, obracím se se stížností na ERU. Takto mi to bylo doporučeno v případě, že nechci odejít k jinému dodavateli a chci trvat na dodržení platného ujednání o fixaci cen.

V úplně nehorším případě si nemyslím, že spotový trh vygeneruje horší ceny, než nyní nabídnou ostatní dodavatelé. Pokud dojde odblokování trhu s plynem, sníží se i cena elektrické energie. Fixovat tyto ceny na 3 roky (což nabízí třeba ČEZ), je myslím nesmysl.

0 0
možnosti

Totéž XEnergie, nepotřeboval jsem ani konzultaci, protože vím, že pacta sunt servanda a písemně uzavřenou smlouvu na dobu určitou s ficací ceny lze změnit nebo zrušit jen dohodou obou smluvních stran, pokud zákon nestanoví jinak.

Turbulence na trhu energií mne nezajímají a dva roky zajímat nebudou právě proto, že mám u svých dodavatelů na dva roky fixované ceny energií. Byl bych hloupý, kdybych to měnil a kdybych dovolil to měnit. Proto jsem ostatně smlouvy s fixací ceny uzavíral. Pro spotřebitele je v nich smluvní pokuta 6000 Kč pro případ, že předčasně ukončí smlouvu. O tom, že může předčasně ukončit smlouvu dodavatel, ve smlouvách nic není, naopak, by jsem přesvědčován, že se mohu spolehnout, že 2 roky budu dostávat energie za smluvenou fixní cenu a ve smlouvě je to taky výslovně uvedeno.

0 0
možnosti

P72e38t33r 94S48e88d71l41á82k

8. 10. 2021 12:56

Mě se Bohemka ani nesnažila nějak přemlouvat na jiný tarif. Prostě poslali rovnou výpověď od 31.12.2021. To je ta snaha o aktivní řešení se zákazníky o kterém mluví tiskový mluvčí?8-o

3 0
možnosti

Smlouva na dobu neurčitou s fixací?

0 0
možnosti

divné, už hodně dní mi na mobil nevolá žádný šmejd jestli nechci ušetřit na energiích a přejít za výhodných podmínek k hodnému a starostlivému dodavateli

4 0
možnosti
Foto

Tak ono jestli dát 3,5 tisíce za megawatu u ČEZu nebo u Bohemky (bez DPH) je vlastně úplně jedno.

0 0
možnosti

Bohemia to položí...

6 0
možnosti

E53m13i60l 18N81o68v74á82k

8. 10. 2021 13:05

S tím co předvádějí si ani nic jiného nezaslouží.

1 0
možnosti

Je to pár let, přišli tři mladíci v kvádrech a prej, jestli jste zákazníky ČEZu a RWE, tak musíme podepsat novou smlouvu, a bude nám chodit jedna faktura. Na dotaz, jestli jsou firma, která dostane dvě faktury a dá to do jedné obálky se tvářili dost hloupě. To by ale nesměli mít desky s logem Bohemia Energy. Takže se pakovali, že ani nestihli přemluvit pětaosmdesátiletou sousedku.

8 0
možnosti

Z28d73e21n22ě72k 22H46i87c77k

8. 10. 2021 10:30

Bohemia Energy prostě nikdy nezklame ... Ocenil bych odebrání licence, ale to se samozřejmě nestane :-/

8 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. dubna 2024  12:17

Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!