Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žádná cenzura, zamítl Ústavní soud návrh na okleštění zákona o hazardu

  9:48
Plénum Ústavního soudu jednohlasně zamítlo návrh skupiny senátorů na zrušení dvou ustanovení zákona o hazardu, podle nichž jsou poskytovatelé připojení k internetu povinni zamezit přístupu k webům uvedeným na „blacklistu“ ministerstva financí. O cenzuru se podle soudců v žádném případě nejedná.

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Návrh na zrušení příslušných ustanovení podala k Ústavnímu soudu skupina dvaadvaceti senátorů, podle nichž je zákon nejasný, cenzuruje internet a omezuje vlastnictví a podnikání. Iniciátorkou byla Veronika Vrecionová (ODS), proti úpravě se postavili i Piráti a některá oborová sdružení.

„Zákon o hazardních hrách nemá nic společného s cenzurou. Nejedná se o předběžnou systémovou kontrolu obsahu webových stránek, ale o technické opatření, prostřednictvím kterého lze odstřihnout závadné webové stránky, na kterých často neztotožnitelný subjekt provozuje nelegální internetové hry,“ odůvodnil rozhodnutí pléna soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Nový zákon o hazardu, který platí od 1. ledna, umožnil získat licenci i zahraničním loterijním společnostem, jež byly dosud považovány za nelegální. Musí však zastavit provoz, vyplatit hráče, upravit software a pak teprve požádat ministerstvo financí o licenci.

Hazard si už nezahrají lidé na dávkách. Nelegální sázky stát zablokuje

Úřad ve středu informoval, že se od začátku roku z trhu stáhlo 48 z celkových 55 nelegálních zahraničních loterních firem s webovými stránkami v češtině. Představovaly asi 98 procent objemu nepovoleného internetového hazardu. Některé z nich nyní usilují o získání licence (psali jsme o tom zde). „Zbyli zcela minoritní aktéři, kteří zákon stále ignorují,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Když subjekt provoz webu nezastaví, zahájí s ním ministerstvo správní řízení. Zatím se tak stalo ve třech případech. První zahájilo 25. ledna s firmou Lottoland se sídlem na Gibraltaru. Po skončení řízení může jméno firmy skončit na takzvaném „blacklistu“, kdy do 15 dnů musí příslušný internetový provozovatel zablokovat web. Zatím je seznam prázdný.

Podle Ústavního soudu jde o zcela legitimní a ve světě běžnou úpravu, kterou se státy brání stamilionovým únikům a chrání jejím prostřednictvím veřejné zdraví. „Doba je rychlá, internet má své výhody a svá úskalí. Zákonodárce se takto brání ilegálními provozu hazardních her prostřednictvím internetu, na tom není nic závadného či snad porušujícího právo svobodně podnikat či vlastnit majetek,“ doplnil soudce Jirsa.

Stát podle něj nemůže zůstat nečinný a pozorovat, jak subjekty načerno odněkud z Tichomoří nedovoleně provozují hazardní hry na českém území, dopouští se trestné činnosti, obcházejí zákon, nerespektují přísná regulační pravidla, která jsou pro toto rizikové podnikání zavedené.

Provozovatel? Případně ho definují soudy

V procesu, kdy o porušování zákona v jednotlivých případech rozhodují ministerští úředníci, Ústavní soud problém nevidí. Neztotožnil se s argumenty některých kritiků, že by se některé firmy na seznamu mohly ocitnout účelově či neprávem.

„Důležité je z našeho pohledu to, že je zaručen soudní přezkum správního rozhodnutí, a to jak o zápisu na černou listinu, tak o uložení sankce až do výše milionu korun pro provozovatele připojení, který v zákonné lhůtě ilegální stránku nezablokuje,“ podotkl soudce zpravodaj.

Měsíc zákona o hazardu: Nelegálních on-line sázkovek ubylo, ale nezmizely

Ministerstvo podnikatele v oboru hazardních her eviduje, vydává jim povolení, proto je podle soudu logické, že zahajuje i správní řízení. „Pojistek je až dost a není třeba se obávat nějaké libovůle,“ ujistil soudce.

Odmítl, že by zákon znamenal příliš vysoké náklady pro poskytovatele internetu a uvedl příklady z jiných zemí. Například v Dánsku mají momentálně na „blacklistu“ patnáct nelegálních provozovatelů, ve Francii 150.

Podle senátorů je v normě nedostatečně vymezeno, kdo je poskytovatelem internetu a co by měl přesně technicky splnit, například zda má blokovat konkrétní adresu s nepovolenou hrou, nebo celou domovskou stránku.

„Vláda ujišťuje, že omezující povinnosti se budou týkat velkých primárních poskytovatelů připojení k internetu, nikoli těch sekundárních, často zmiňovaných internetových kaváren a podobně. Ponechme na správních úřadech a případně na správních soudech, jak vyloží pojem, kdo je poskytovatel připojení k internetu, soudcům Ústavního soudu - ač nejsou IT experti - to bylo během projednávání poměrně jasné,“ doplnil Jirsa.

Ministerstvo verdikt uvítalo. „Hovořit v případě blokování stránky s nelegálně provozovanou hazardní hrou o cenzuře internetu jsem od počátku považoval za absurdní. Mám radost, že nám Ústavní soud dal za pravdu. Nový zákon o hazardu omezuje jedinou svobodu: nelegálně podnikat. Eliminuje černý trh s online hazardem a chrání hráče a legální provozovatele, kteří u nás platí daně,“ uvedl k verdiktu Ústavního soudu ministr financí Andrej Babiš.

Ochránci webu pochybují o blokování hazardu

Odpůrci blokování internetu nejsou spokojeni s rozhodnutí Ústavního soudu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že stále není jasné, jak si ministerstvo financí blokaci konkrétně představuje.

Bartoš uvedl, že v prosinci zástupci ministerstva financí ujišťovali poskytovatele, že požadavky na blokaci od 1. ledna padat nezačnou. „Nejdříve prý na přelomu března a dubna. Pouhé toto vyjádření potvrdilo naprostou nepřipravenosti a nekompetentnost ministerstva financí v oblasti internetových služeb a technické realizace tohoto laicky připraveného zákona,“ napsal v tiskové zprávě.

Piráti podle Bartoše odmítli místo v ministerské rozkladové komisi, která má řešit případná odvolání, protože konečné slovo bude mít ve sporných případech ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Autoři: ,

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. dubna 2024

Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....

Jižní Korea sází hlavně na jádro, nic jiného jí nezbývá

26. dubna 2024

Seriál Energetický sektor Jižní Koreje zůstává závislý na dovozu fosilních paliv. Postupně je však hodlá...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...