Bílá vejce se musí na Velikonoce dovážet

Velikonoční tradice zvyšuje zájem o bílá vejce. Obchodníkům nestačí tradiční dodavatelé a bílá vajíčka, která jsou vhodnější pro barvení, musí dovážet. Svorně ale tvrdí, že jich mají dostatek. Bílá vejce se dovážejí například ze Španělska či Polska.

„Máme množství, které podle našich odhadů bude bohatě stačit,“ řekl Vesselin Barliev ze společnosti Tesco. Zvýšenou nabídku má i Delvita. Loni byla situace podle mluvčího řetězce Petra Uchytila problematická a bílých vajec nebylo dost, letos by
ale zájemci neměli odejít s prázdnou.

Také Carrefour prodává bílých vajec více než v běžném období. „Poptávka je velká,“ uvedla mluvčí Jana Havlíčková. Dodavatelé se podle ní předvelikonočnímu zájmu přizpůsobují, protože v minulosti bylo daleko těžší bílá vejce sehnat.

Bílá vejce mohou tvořit zhruba tři až čtyři procenta domácí produkce, což k uspokojení poptávky před Velikonoci zdaleka nestačí. Proto musí být zájem kryt i dovozem, řekl František Novák, ředitel společnosti Lidru, která má bílé nosnice v jedné z osmi až dvanácti chovných hal.

Převládající produkce hnědých vajec vyplývá podle Nováka mimo jiné z toho, že bílá mají jinou strukturu skořápky a proto horší skladovatelnost a manipulovatelnost. Jsou na nich také více vidět nečistoty.

Nosnice mívají nižší produkci a jsou méně odolné. Proto jsou bílá vejce i o něco dražší.