Bez práce už je téměř každý devátý Čech

  • 159
Lidí bez práce stále přibývá. V únoru se míra nezaměstnanosti vyšvihla na nové maximum 10,9 procenta. Úřady evidovaly celkem 570 787 uchazečů o práci. Proti lednu jich tak ještě 1313 přibylo.

"Růst míry nezaměstnanosti byl překvapivý. Jedná se o první únorové zvýšení počtu nezaměstnaných od roku 1999," tvrdí Vladimír Pikora z Volksbank.

"Počet lidí bez práce v únoru totiž obvykle klesá. Obvykle si propuštění ke konci roku v průběhu února konečně najdou místo. Letos tomu tak ale nebylo," dodává.

Zhoršení v porovnání s lednem zaznamenalo 45 úřadů práce, nejvyšší nárůst nastal v okrese Jindřichův Hradec.

Práci na úřadech ke konci února hledalo 53 974 absolventů škol, kteří tak tvoří necelou desetinu všech nezaměstnaných.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 31 okresů. Nejhorší situace přetrvává na Mostecku, Karvinsku a Jesenicku.

Nezaměstnaným nabízely úřady práce ke konci měsíce 43 917 volných pracovních míst. Na jedno volné místo tak v současnosti připadá v průměru třináct lidí.

Ekonomové zůstávají poměrně skeptičtí i při výhledu do budoucna. "K výraznějšímu zlepšení dojde až v roce 2005. I v roce 2005 bude ale míra nezaměstnaností několikrát flirtovat s deseti proicenty," dodává Pikora.

Míru nezaměstnanosti pod devíti procenty lze podle něj očekávat až v roce 2007.

Míra nezaměstnanosti v jednotlivých okresech České republiky
(únor 2004)

 

Pokud vás trápí podobné záležitosti, či jste se s něčím podobným setkali, dejte nám vědět. Rádi vaše podněty využijeme při vzniku dalších textů. Nezapomeňte uvést kontakt, nejlépe i telefonický.
Děkujeme.
Ekonomická redakce MF DNES (ekomfdnes@mfdnes.cz)