ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Zdražování paliv se zastavilo, nejlevněji řidiči natankují na jihu Čech

  • 3
Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 37,18 koruny, před týdnem byl o pět haléřů levnější. V některých krajích však řidiči natankují levněji nyní. Průměrná cena nafty zůstala na 36,05 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Ceny benzínu poklesly na Vysočině, v Libereckém i Královéhradeckém kraji. V Jihočeském kraji stojí benzín stejně jako před týdnem. Právě na jihu Čech řidiči natankují nejlevněji, za litr benzinu v průměru zaplatí 36,83 koruny. V Praze se ceny benzínu nezměnily.

Benzín naopak zdražil ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském, Moravskoslezském i Olomouckém kraji. Například v Olomouckém kraji však zdražil benzín o pouhé 4 haléře. Nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzínu stojí průměrně 37,69 koruny.

Nafta zlevnila v Královéhradeckém, Moravskoslezském, Plzeňském, Ústeckém, Středočeském, Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji, ceny šly dolů také v hlavním městě. I přesto tam za ni řidiči zaplatí nejvíce, za litr dají průměrně 36,60 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, pumpy na jihu Čech ji prodávají průměrně za 35,65 Kč.

V Libereckém a Pardubickém kraji nafta zdražila o 3 haléře, v Olomouckém a Karlovarském o 6 haléřů a na Vysočině o 9 haléřů.

Benzin je v Česku nejdražší od konce října 2012 a za naftu motoristé platili víc naposledy v půlce října 2014. V meziročním srovnání je natural v současnosti dražší o 9,50 koruny a diesel o zhruba devět korun.

Zdroj: CCS

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy růst cen, který trvá nepřetržitě od začátku roku, končí.

„Možnosti dalšího růstu cen pohonných hmot jsou nyní již prakticky vyčerpané. Pokud nyní budou čerpací stanice zdražovat, spíše využívají všudypřítomných mediálních zpráv o inflaci a navyšují si své marže. Ke zdražování nemají žádný pádný důvod, jelikož cena ropy Brent v porovnání se svými maximy z konce října je nyní o zhruba osm procent levnější. Poprvé od začátku října se prodává za méně než 80 dolarů za barel,“ uvedl Kovanda.

,