Regionova přijíždí na nádraží v Zábřehu.

Regionova přijíždí na nádraží v Zábřehu. | foto: Libor TeichmannMF DNES

Bazala převzal první z nových lokálek

  • 102
České dráhy převzaly první z motorových souprav Regionova, kterými chtějí vylepšit image zdejších železnic. Od výrobce Pars nova Šumperk ji převzal generální ředitel drah Josef Bazala. Regionova si svou premiéru odbude 18. května ve Zlínském kraji.

Následovat má Karlovarský a Královéhradecký kraj. Postupně by ale svůj motorák měl mít každý kraj. Celkem ČD plánují letos nasadit dvacítku těchto částečně nízkopodlažních jednotek. Do tří let by jich měla být stovka. - více zde

„Převzetí první sériové jednotky Regionova odstartovalo masivní modernizaci provozu Českých drah na lokálních tratích v České republice,“ řekl Bazala.

Slavnostního předání soupravy se zúčastnil i ministr dopravy Milan Šimonovský, který vlaky Regionova považuje za „první hmatatelný výsledek“ programu ministerstva dopravy na obnovu české železnice.

„Například na úhradě dnes převzaté jednotky Regionova se ministerský program podílel více než devíti miliony korun,“ uvedl Šimonovský. Jedna dvouvozová jednotka přitom přijde zhruba na 20 milionů.

Částečně nízkopodlažní soupravy Regionova vznikají rozsáhlou přestavbou starších motoráků řady 810, které se vyráběly v letech 1974 až 1982 a jezdí na většině vedlejších tratí. - více zde

,