Před jihlavskou prodejnou Baťa kdysi mašírovali vojáci ve službách Adolfa

Před jihlavskou prodejnou Baťa kdysi mašírovali vojáci ve službách Adolfa Hitlera. | foto: Archiv Jiřího Vybíhala

Baťa opouští náměstí v Jihlavě, prodejnu tam otevřel už v roce 1935

  • 10
Na Masarykově náměstí v Jihlavě skončila jedna dlouhá tradice zakořeněná v roce 1935. Firma Baťa přestala na konci ledna nabízet boty v prodejně, kterou postavila již za první republiky. Obchod už je vyklizený a z fasády budovy číslo 49 zmizelo známé logo. Viselo tam i za druhé světové války.

Baťa měl od roku 2008 v Jihlavě dva obchody. Ten druhý vznikl v obchodním centru City Park. Nyní se vedení společnosti rozhodlo, že už bude prodávat boty pouze na jednom místě - v City Parku.

Celý dům na Masarykově náměstí s prázdným obchodem ale stále patří obuvnímu podniku. "V současnosti zvažuje vedení společnosti Baťa několik variant budoucího provozu budovy. Definitivní rozhodnutí doposud nepadlo," uvedl Viktor Šimeček z firmy Baťa.

Baťa kvůli prodejně zboural renesanční dům

Stavba prodejny na náměstí zvedla v roce 1934 vlnu nevole části Jihlavanů. Záměru firmy Baťa totiž musel ustoupit renesanční dům ze šestnáctého století s vzácnými freskami. A to se mnoha místním nelíbilo.

"V roce 1934 koupila tu starou krásnou budovu firma Baťa. Dům nechala zbourat. A prvního října roku 1935 otevřela na jeho místě moderní obchodní dům," popsal historik Zdeněk Jaroš. Fresky se ale podle něj podařilo zachránit. Byly přeneseny do prostor dnešní městské knihovny, kde jsou dosud.

V renesančním domě, který padl za oběť rozmachu firmy Baťa, byla od roku 1811 lékárna U svaté Anny. V letech 1845 až 1851 zde zkušebně fungoval i nový typ dívčí školy.

Zakládal sklady v Singapuru a investoval na Vysočině

Rozrůstající se obuvnická firma působila v Jihlavě už od dvacátých let minulého století, nejprve ale v menších prostorách. Ve třicátých letech, kdy Tomáš Baťa investoval na dnešním Masarykově náměstí, se jeho podnik rychle zvětšoval i směrem do zahraničí.

Zakládal nové sklady v Holandsku, Francii či Singapuru. Společnost tehdy měla i dvě lodě na přepravu svého zboží přes moře. V roce 1939 Baťa prodal ve třiceti zemích 60 milionů párů obuvi.

Pak přišly horší válečné a poválečné časy. V roce 1945 komunisté znárodnili všechny Baťovy podniky ve východní Evropě. Firma samozřejmě přišla i o jihlavskou prodejnu. V domě číslo 49 na náměstí se ale obuv nabízela dál i za socialismu.

Firma Baťa získala dům na jihlavském náměstí nazpět po roce 1989 a začala v něm opět prodávat svoje výrobky. Pokud by ho dnes prodávala, mohla by za něj podle realitních makléřů žádat patnáct až dvacet milionů korun.

Baťa znovu otevíral prodejnu v roce 2006

V roce 2006, dva roky před svou smrtí, otevíral po rekonstrukci obchod v Jihlavě na horní části náměstí sám Tomáš Baťa. Tehdy mu bylo dvaadevadesát let. Předtím si zašel na oběd do Hotelu Gustav Mahler.

Ředitel hotelu Vladislav Jiroušek na známého hosta dodnes nezapomněl. "Byl jsem se také podívat na to slavnostní otevření prodejny," řekl Jiroušek. V prostorách hotelu tehdy oslovila Baťu jeho dlouholetá zákaznice, která si pochvalovala kvalitu bot z jeho společnosti.

Tomáš Baťa byl synem zakladatele rozsáhlého impéria, které proslavilo náš obuvnický průmysl i v zahraničí. Firma má dnes na Vysočině dvě prodejny. Kromě City Parku ještě v třebíčském obchodním centru ve Spojovací ulici.