Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Banky chtějí klienty, sazby hypoték klesly pod dvouleté minimum

  • 7
Kdo uvažuje o koupi nového bydlení, získá teď od bank nejnižší úroky za více než dva roky. Sazby u hypotečních úvěrů totiž klesly v dubnu na 5,29 procenta a pohybují se tak na úrovni listopadu 2007. Bankám se ale ani tak nepodařilo lidi k pořízení hypotéky přimět. Počet i objem nových hypoték se snížil.

Vyplývá to ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex. "Největší vliv na pokles úrokových sazeb měl pokles pětiletých fixací těsně následovaný poklesem tříletých," uvedl server Hypoindex.cz.

Nejvíce se snížily úrokové sazby u tříletých fixací, když meziměsíčně poklesly o 16 bazických bodů na 5,27 procenta. Sazby u jednoletých fixací se naopak zvýšily o šest setin procentního bodu na 5,53 procenta.

Počet i objem hypoték poskytnutých v dubnu oproti březnu poklesl. Banky poskytly v dubnu celkem 3 828 úvěrů v objemu 6,4 miliardy korun, což je ve srovnání s březnem téměř o desetinu méně. Meziročně se počet poskytnutých hypoték snížil téměř o 14 procent a objem klesl o více než patnáct procent.

V dubnu pokračoval rostoucí zájem o hypotéky na výstavbu, jejich podíl se zvýšil o další procento. "Úvěry na refinancování hypoték a na výstavbu rostly na úkor úvěrů na koupi, což svědčí o stále rigidním realitním trhu," uvedl Hypoindex.cz.

Fincentrum hypoindex - duben 2010